Šią savaitę sostinėje buvo galima išvysti neįprastą vaizdą – keli tūkstančiai nepatenkintų žemdirbių surengė protestą, o jų tvarkingomis eilėmis Gedimino prospekte išrikiuota technika sulaukė smalsuolių dėmesio. Diskusijų apie demonstruojamus traktorius ir miškavežius netrūko ir viešojoje erdvėje.

Įvairius nusiskundimus valdantiesiems reiškę protestuotojai penktadienį, panašu, išsiskirstė neblogos nuotaikos – teigė, kad išgirdo iš valdžios ir konkrečių pažadų. Dalį nepasitenkinimo iššaukusių įstatymų Vyriausybė ėmėsi taisyti dar prieš protesto startą.

Vykstant protestui smarkiau plušti teko ir daliai maitinimo įstaigų – Delfi kalbinti verslininkai pateikė savo įspūdžius.

Lygino su „Sostinės dienomis“


Netoli Vyriausybės veikiančioje kavinėje „Katpėdėlė“ lankytojų skaičius trečiadienį ir ketvirtadienį buvo du tris kartus didesnis nei įprastu metu, sakė „Charlie pizza“, „Katpėdėlė“, „La Crepe“ ir kitas vietas valdančios „Amber Food“ generalinis direktorius Gediminas Balnis.

Ypač „stiprios“ dienos, anot pašnekovo, buvo trečiadienis ir ketvirtadienis.

„Apyvarta priminė tokią, kokia būna per „Sostinės dienas“. Žmonių buvo nuo ryto vakaro“, – atskleidė G. Balnis.

Pranešėjai

Tad kuo stiprinosi protestuotojai? Pašnekovo teigimu, paklausti buvo visa tradicinė virtuvė.

„Tai ir cepelinai, ir arbata susišildyti“, – įvardijo pašnekovas.

Lankytojų srautas buvo šiek tiek didesnis ir Vilniaus gatvėje esančiame „Manami“, tačiau, jo teigimu, nė iš tolo neprilygo tam, kas vyko „Katpėdėlėje“.

Didesnių srautų sulaukė ir „Bernelių užeiga“. Gedimino prospekte įsikūrusios kavinės vadovė Ramunė Kulbytė–Radziukienė sakė, kad protestuotojai aktyviau lankėsi pietų metu, o atėjus vakarui jų srautas jau būdavo prasiskirstęs.

„Kadangi mes esame šalia prospekto, o jie ten ir stovėjo, tai buvo poreikis karštiems gėrimams, arbatai, sriubai. Žmonėms reikia ir atsipūsti, ir kažkur prisėsti, galų gale ir gamtos poreikiai šaukia“, – kalbėjo R. Kulbytė–Radziukienė.

Apskritai srautas, jos teigimu, trečiadienį ir ketvirtadienį buvo apie 20–30 proc. didesnis nei įprastu metu.

Pašnekovė džiaugėsi, kad atvykę protestuotojai buvo „labai geranoriški, geros nuotaikos“.

Vakare domino ir stiprieji gėrimai


Norinčių pasivaišinti netrūko ir baruose. A. Goštauto gatvėje įsikūrusiuose „Alaus namuose“ vakarais stiprindavosi sočiais lietuviškais valgiais, sakė barus valdančios įmonės „Vidginta“ vadovas Audrius Vidžys.

Jis, kaip ir R. Kulbytė–Radziukienė, teigė, jog besivaišinančiųjų srautas buvo išaugęs keliasdešimčia procentų.

„Šalia mūsų buvo parkuojami miškavežiai ir traktoriai, tai jie vaišinosi, vakarieniavo. Užsisakydavo karkos, kiaulienos, šonkaulių. Dominavo rimti, sotūs kiaulienos ir jautienos patiekalai, ne kokios nors kesadilijos ar užkepėlės“, – vardijo A. Vidžys.

Maistą svečiai užsigėrė alumi.

Nealkoholinis alus

„Esame ne kokteilių, šampano ar vyno baras, tad daugiausia užsisakinėjo alaus ir lietuviškų spiritinių gėrimų, trauktinės. Tai standartinis mūsų lankytojas“, – kalbėjo „Alaus namų“ vadovas.

Apsilankiusią publiką jis įvardijo kaip „linksmą, gerai nusiteikusią, juokaujančią“.

„Nuotaika buvo nebloga tiek atvykus, tiek, kiek suprantu, ir išvykus“, – nurodė A. Vidžys.

Dėl sustatytos technikos negalėjo privažiuoti nuolatiniai lankytojai


Tuo metu Vilniaus gatvėje esančio baro „La Birra Pub“ vadovas Nerijus Petrulis situaciją komentavo lakoniškai.

„Kažkoks to kontigento padidėjimas buvo, trečiadienį srautai priminė savaitgalį, lankytojų buvo tikrai nemažai. Viskas praėjo gerai“, – teigė N. Petrulis.

Šalia Seimo esančios kavinės „Submarine“ vadovas Raimundas Kairys teigė išskirtinių tendencijų taip pat nepastebėjęs.

„Dėl sustatytų miškavežių prie kavinės negalėjo privažiuoti mūsų nuolatiniai svečiai. Gal ir buvo kažkoks judesys, bet labai neišskirčiau“, – sakė R. Kairys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)