Taip pat tokiu principu praėjusių metų gruodžio mėnesį įkeistas grupės valdomų įmonių AB „Pramprojektas“, AB „Kauno tiekimas” turtas.

Praėjusių metų paskutinį mėnesį viso turto įkeitimas registruotas ir ŪBIG akcininkėse UAB „Asocijuoto turto valdymas“ bei UAB „Kapitalinis turtas“.

Viso turto įkeitimo galimybe pasinaudojo ir degalinių tinklas UAB „Vakoil“. Tiesa, ši įmonė ŪBIG priklausė tik iki praėjusių metų rugpjūčio mėnesio. „Registrų centro“ duomenimis, vasarą šį įmonė buvo perleista bendrovei „Monto Commerce Corp.“, kuri registruota Britų Mergelių salose.

DELFI iš ŪBIG sulaukti atsakymų, kam ir kokiais tikslais įkeistas visas grupės turtas, nepavyko. Bendrovės direktorė Rita Matūzienė, žadėjusi susisiekti su redakcija, per savaitę taip ir nepakomentavo, ar grupės visas turtas įkeistas planuojant ateities investicijas ar vykdant esamus įsipareigojimus.

Šiuo metu daugiausia ŪBIG akcijų priklauso UAB „Baltmet Holding“ - apie 27 proc. Antroje vietoje iki praėjusių metų daugiausia akcijų turėjo UAB „Turto valdymo paslaugos“, tačiau gruodžio 7 d. visos įmonės akcijos perduotos AB Ūkio bankui – 17 proc. Taip pat vienas iš pagrindinių ŪBIG akcininkų yra jau minėtas V. Romanovas – apie 17 proc.

Didžiausias ŪBIG akcininkas UAB „Baltmet Holding“ iki praėjusių metų priklausė vieninteliam akcininkui Karibų jūros Vest Indijoje, Sent Kitse ir Nevyje, registruotai įmonei „Baltmet Commercial Limited“. Praėjusių metų gruodžio mėnesį 8 proc. akcijų parduota UAB „Optimalus turto valdymas“, registruotai Kaune.

ŪBIG kreditingumo rizikos balas - 6

Kreditavimo rizikos vertinimo paslaugas teikiančios įmonės „Creditreform“ duomenimis, „Ūkio banko investicinės grupės rizikingumui skirtas balas – 6 (likviduotai įmonei skiriama 10, geriausios finansinės būklės – 1).

„Creditreform” pastebi, kad reikšmingi grupėje pasikartojantys dideli arba besitęsiantys įsiskolinimai. Paskutinį pusmetį įmonė vis turėdavo apie 40 tūkst. Lt skolų „Sodrai“, tačiau praėjus sumokėjimo terminui jas visgi padengdavo.

Įmonei taip pat yra iškeltos dvi teismo bylos jau šiais metais.

„Creditreform“ duomenimis, įmonės įstatinis kapitalas siekia 211 895 000 Lt. Šiuo metu įmonėje įdarbinti 25 asmenys.

ŪBIG internetiniame puslapyje skelbiama, kad šiuo metu valdybos pirmininko pareigas eina V. Romanovas. Bendrovės direktorė ir valdybos narė – R. Matūzienė.

Teisininkas: įmonėms tapo paprasčiau

Advokatų kontoros SORAINEN teisininkas Eugenijus Milukas DELFI aiškino, kad viso įmonės turto įkeitimas kol kas gana naujas reiškinys Lietuvoje.

„Vakaruose tai paplitę. Tačiau Lietuvai įmonių įkeitimas yra naujas dalykas“, - sakė jis.

Teisininkas aiškino, kad iki praėjusių metų liepos mėnesio, įmonių santykiai su kreditoriais buvo apriboti nekilnojamo turto įkeitimu. Tačiau nauja hipotekos tvarka dabar leidžia įkeisti ne tik pastatus ar kitą nekilnojamą turtą, bet ir įmonės prekės ženklą, kilnojamą turtą, pareikalavimo teises, prekių atsargas.

„Įmonės, kaip turtinio komplekso, įkeitimo pranašumas yra tas, kad galima įkeisti ne tik nekilnojamą turtą. Versle tai labai patogu, užtenka vienos sutarties, susitaupo kaštai“, - aiškino E. Milukas.

Taip pat viso įmonės turto įkeitimas yra naudingas tuomet, kai įmonė ima didelę paskolą, tačiau neturi pakankamai nekilnojamo turto: „Tuomet dėl prievolės užtikrinimo galima imti įmonę kaip kompleksą“.

Pasiteiravus, kas nustato įmonės bendrą vertę užstatant jos visą turtą, teisininkas teigė, kad kreditorius yra suinteresuotas, kad turtas būtų įvertintas tiksliai, tačiau pagal kodeksą abi šalys susitaria, kas nustato viso turto vertę.

Bendrovės bankroto atveju visa įmonė pirmumo teise atitenka kreditoriui, kuriam yra įkeistas visas įmonės turtas.

Žalgirio stadiono istorija

Dėl turto pervertinimo šių metų lapkritį kilo įtarimų dėl Vilniuje esančio Žalgirio stadiono, kurį už skolas perėmė Ūkio bankas.

Tuo metu suabejota, ar Ūkio banko už skolas perimto bendrovės „Žalgirio sporto arenos“, kuri valdo Žalgirio stadioną ir šalia esantį sklypą, turto vertė atitinka rinkos vertę.

Bankas skelbė, kad stadionas kartu su 7,5 ha sklypu perimtas už 357 mln. Lt. Tačiau turto vertintoją bankas tuo metu atsisakė atskleisti. Banko balanse nurodoma, kad perimtas turtas įvertintas „vienos iš nepriklausomų tarptautinių turto vertinimo agentūrų nustatytą rinkos vertę”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (323)