Kaip rodo SEB banko iniciatyva atliktas tyrimas, per artimiausius vienerius trejus metus savo verslą steigti planuoja 19 proc. lietuvių, pusė (51 proc.) tokių planų neturi, dar 26 proc. yra neapsisprendę.

Tuo metu Estijoje apie nuosavą verslą svarsto 17 proc. tyrimo respondentų. Tai žemiausias rodiklis tarp Baltijos šalių. Lietuvoje kurti nuosavą verslą norėtų beveik penktadalis (19 proc.) žmonių, o Latvijoje vos ne kas ketvirtas (24 proc.) turi su verslu susijusių siekių.

„Palyginti su analogišku tyrimu pavasarį, svarstančių apie savo verslo kūrimą Lietuvoje per pusmetį šiek tiek padaugėjo. Dar sudėtinga pasakyti, ar tai yra ilgalaikė teigiama tendencija, nes, tyrimo duomenimis, vis dar apie pusė Lietuvos ir Latvijos gyventojų nenori tapti verslininkais. Estijoje šis skaičius didžiausias – 55 proc.“, – pranešime spaudai cituojama SEB banko valdybos narė Eglė Dovbyšienė.

Baltijos šalių gyventojai skirtingai nurodo, kas turi didžiausią įtaką verslui steigti. Lietuviams didžiausios kliūtys yra per mažas verslo finansavimas pradiniame etape (32 proc.), netikrumas dėl verslo idėjos (29 proc.), administracinė našta (24 proc.). Be to, penktadalis (20 proc.) lietuvių nurodo nežinomybę dėl ateities.

Tyrimo metu Latvijoje dažniau minėtas pradinio kapitalo trūkumas (45 proc.), nežinomybė dėl ateities (27 proc.), finansinio stabilumo trūkumas (24 proc.). Estijos gyventojai kaip pagrindinius kliuvinius išskiria kapitalo trūkumą (37 proc.), žinių ir įgūdžių, būtinų verslui, stoką (23 proc.), nežinomybę dėl ateities (20 proc.).

Šių metų rugpjūčio mėnesį tyrimą Baltijos šalyse atliko bendrovė „Norstat“. Apklausoje dalyvavo 1 000 lietuvių, 1 008 latviai ir 1 000 estų nuo 18 iki 74 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją