„2024 m. prognozuojame ganėtinai atsparią pasaulio ekonomiką“, – interviu, duotame prieš naujausios TVF pasaulio ekonomikos prognozių ataskaitos paskelbimą, sakė P. O. Gourinchasas.

TVF dabar prognozuoja, kad pasaulio ekonomika šiais ir kitais metais išaugs 3,2 proc. Tuo metu infliacija, anot prognozių, toliau mažės ir šįmet pasieks 5,9 proc., o kitąmet – 4,5 proc.

„Tai santykinai geros žinios“, – teigė P. O. Gourinchasas.

„Vienas iš dalykų, kuris gali sužlugdyti šį kelią dezinfliacijos link, yra tam tikri naftos, energijos ar žaliavų kainų trikdžiai, – dėstė jis. – Kol kas pastebėjome tam tikrą naftos kainų spaudimą, tačiau dar per anksti spręsti, ar tai tęsis.“

JAV skatina augimą

„Per pastaruosius šešis mėnesius pasirodė daug labai gerų žinių apie JAV ekonomiką“, – pažymėjo P. O. Gourinchasas, atkreipdamas dėmesį į tvirtą JAV produktyvumo augimą, imigracijos paskatintą darbo jėgos pasiūlos padidėjimą ir „nemažas viešąsias išlaidas“.

„Mes vis dar manome, kad 2024 m. infliacija sumažės, ir paliks Federalinį rezervų banką tokioje pozicijoje, kurioje jis vėliau šiais metais galės pradėti mažinti palūkanų normas“, – tvirtino jis.

Priešingai, nei atspari JAV ekonomika, TVF prognozuoja, kad Europos augimas trumpuoju laikotarpiu bus lėtesnis. Fondas numato, kad euro zona šįmet paaugs 0,8 proc., o 2025 m. – 1,5 proc.

Pasak P. O. Gourinchaso, skirtingai, nei JAV, Europos vartotojai ir įmonės jaučia kur kas mažesnį užtikrintumą dėl bendros ekonomikos būklės. „Tai reiškia mažesnį vartojimą, mažesnę visuminę paklausą ir mažesnes investicijas“, – kalbėjo jis. TVF vyriausiasis ekonomistas pažymėjo, kad „nėra perkaitimo ženklų“.

Kadangi pastaraisiais mėnesiais Europoje stebimas spartus dezinfliacijos tempas, TVF „pagrįstomis“ laiko prognozes, kad Europos centrinis bankas (ECB) birželį galėtų apkarpyti palūkanas, nurodė P. O. Gourinchasas.

Kinija „neišnaudoja potencialo“

Kalbant apie Aziją, TVF prognozuoja, kad ateinančiais metais Kinijos augimo tempas toliau lėtės, o tai lems mažėjantis „popandeminis vartojimo prieaugis ir fiskalinės paskatos“, taip pat besitęsiantis silpnumas nekilnojamojo turto sektoriuje, sakoma TVF ataskaitoje.

Kinija yra dar vienas pavyzdys, kai ekonomika veikia neišnaudodama potencialo“, – AFP sakė P. O. Gourinchasas.

„Tai ekonomika, kuriai būtų naudinga, jei būtų išspręstos kai kurios tiekimo problemos (...) tačiau taip pat galinti sau leisti turėti šiek tiek ekspansyvesnę politiką, ypač pinigų politiką“, – pridūrė jis.

TVF ataskaitoje taip pat nustatyta, kad „vidutines ir mažesnes pajamas gaunančių šalių konvergencija link aukštesnio gyvenimo lygio sulėtėjo“, ir priduriama, kad pajamų nelygybė gali išlikti, jei nebus imtasi veiksmų šiai nerimą keliančiai situacijai išspręsti.

„Jei bandote pasivyti išsivysčiusias ekonomikas ir pradedate eiti lėčiau, jums prireiks daugiau laiko pasiekti tikslą“, – teigė P. O. Gourinchasas.

„Valstybės turėtų pagalvoti apie būdus paskatinti augimą vidutinės trukmės laikotarpiu – įgyvendindamos politikos pokyčius, pritraukdamos užsienio kapitalą ir investicijas arba šviesdamos gyventojus“, – nurodė jis.