Pasaulinė ekonomika pademonstravo nepaprastą atsparumą“, – ketvirtadienį pareiškė K. Georgieva, sakydama kalbą Abidžane (Dramblio Kaulo Krantas).

Tačiau nepaisant stiprios paslaugų paklausos ir pažangos kovoje su didelėmis vartotojų kainomis pasaulinis augimo tempas išliko silpnas. Jis nesiekia 3,8 proc. – nuo 2000 m. iki pandemijos fiksuoto metinio vidurkio.

Liepą TVF skelbė, kad 2023-iems ir 2024 metams prognozuoja 3 proc. augimą. Pernai pasaulinė ekonomika išaugo 3,5 proc.

Augimo perspektyvos suprastėjusios ir vidutinės trukmės laikotarpiu, tačiau nėra tolygumo. Pavyzdžiui, JAV ir Indijos perspektyvos yra geresnės, o Kinijos – blogesnės.

Pasak K. Georgievos, nuo 2020 m. pasaulinės ekonomikos augimas dėl „vienas po kito einančių sukrėtimų“ patyrė maždaug 3,7 trln. JAV dolerių (3,5 trln. eurų) nuostolių. TVF vadovė omenyje, be kita ko, turėjo pandemiją ir Rusijos invaziją į Ukrainą. Nuostoliai pasiskirstė itin netolygiai, labiausiai nukentėjus skurdžiausioms šalims.

TVF ateinantį antradienį savo kasmetiniame susitikime Marakeše pristatys naujas ekonomikos prognozes. K. Georgieva pabrėžė, kad kova su infliacija išlieka prioritetu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją