Tarp tokių rizikų TVF įvardija netolygų pagrindinių prekybos partnerių atsigavimą, geopolitinę įtampą, skiepijimo proceso sutrikimus ir vėluojantį ekonomikos gaivinimui skirtų europinių lėšų įsisavinimą.

Be to, anot TVF ekspertų, Lietuvai būtina imtis ūkio produktyvumo augimą skatinančios pertvarkos ir spręsti struktūrines problemas, ypač sveikatos ir švietimo sistemoje. Tai skatintų ūkio konkurencingumą, augtų atlyginimai, o šalis neįstrigtų vidutinių pajamų spąstuose.

Rekomendacijos nurodomos ataskaitoje, kurią po gegužės pabaigoje – birželio pradžioje vykusios nuotolinės TVF misijos parengė fondo ekspertai, pranešė Lietuvos bankas (LB).

Kita vertus, fondo ekspertai pabrėžia, kad Lietuva pandemijos sukeltą krizę išgyveno palyginti lengvai ir jau demonstruoja stiprius atsigavimo ženklus.

„Kai sudėtingiausias metas ekonomikai, tikėkimės, jau yra praeityje, dabar yra geras laikas orientuotis į ūkio produktyvumą didinančias reformas, kurios užtikrintų ilgalaikį tvarų ekonomikos vystymąsi ir sudarytų sąlygas tęsti sparčią konvergenciją su Vakarų Europos šalimis“, – pranešime sakė Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

TVF ekspertai pabrėžia, kad Lietuvos fiskalinis atsakas į krizę buvo laiku, gerai pamatuotas ir suteikė reikšmingą paramą tiek gyventojams, tiek verslui. Tai lėmė, kad šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) pernai traukėsi 0,8 proc. ir tai yra antras geriausias rezultatas ES.

Šių metų pirmąją pusę realiojo BVP augimas jau siekė 4,8 proc., o ekonomikos lygis viršijo buvusį iki pandemijos.

Pasak pranešimo, ilgalaikis neigiamas krizės poveikis šalies ūkui bus nedidelis, o tvirtėjant ekonomikai valstybės parama turėtų būti palaipsniui mažinama, ją išlaikant tik labiausiai pažeidžiamoms sritims.

TVF, be kita ko, pažymėjo, kad bankų sektorius tebėra gerai kapitalizuotas, likvidus ir pasirengęs finansuoti ekonomiką. Teigiamai įvertinti ir Lietuvos banko veiksmai stiprinant pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)