Naujausioje Regiono ekonominių perspektyvų ataskaitoje TVF teigia, kad realusis žemyno BVP šįmet kris iki 1,4 proc. nuo 2018-aisiais fiksuotų 2,3 proc., o 2020-aisiais jis turi pakilti iki 1,8 proc.

Euro zonos BVP liepos-rugsėjo mėnesiais paaugo 0,2 proc. Palyginus su tuo pat praėjusių metų laikotarpiu, euro zonos ekonomika paaugo 1,1 proc. – tai yra lėčiausias užfiksuotas augimas nuo 2013 metų.

Žemyno labiausiai išsivysčiusiose ekonomikose augimo prognozės yra kiek lėtesnės, nei viso žemyno – nuo šįmet prognozuojamų 1,3 proc. iki 1,5 proc. 2020-aisiais. Manoma, kad pasaulyje turi pakilti paklausos rodikliai, tačiau TVF teigė, jog pasaulio prekybos atsigavimo prognozės yra lėtesnės nei tos, kurios buvo numatytos prieš pusmetį.

Tos pačios jėgos, silpninančios pramonės ir prekybos sektorius, greičiausiai niekur nedings, prognozavo TVF.

„Azijos kapitalo išlaidų ir vartojimo prekių nuosmukis toliau kenks Europos eksportui ir augimui, kadangi regionas eksportuoja daug gamybos priemonių ir transporto įrangos“, – sakoma ataskaitoje.

„Tvirtas JAV paklausos augimas yra aplinkybes švelninantis veiksnys, tačiau JAV augimas, kaip prognozuojama, sulėtės“, – priduriama ataskaitoje.

Pramonės ir prekybos sulėtėjimas kartu su „Brexito“ neaiškumais jau pradėjo kenkti investicijoms, kadangi vis dažniau baiminamasi dėl geopolitinių nesutarimų.

Nepaisant to, dėl stiprios darbo rinkos privatusis vartojimas ir žemyno paslaugų sektorius išliko atsparus išoriniams veiksniams.

„Žemyno vidaus paklausoje ir investicijose yra jaučiama sulėtėjimo ženklų. Paslaugos ir vartojimas yra atsparūs, tačiau jų atsparumas priklausys nuo darbo rinkos vystymosi“, – rašoma ataskaitoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją