Parduotuvė – gyventojų susitikimų vieta

Pasak „Trakų kooperacijos prekybos“ direktorės pavaduotojo Liudo Gliebo, kaime nebeliko nei bibliotekų, nei mokyklų, tad parduotuvėje susitikę žmonės dalijasi kaimo naujienomis ir problemomis.

„Jie čia praleidžia laiką“, – teigė jis.

Ismonių parduotuvėje dirbančios seserys Zofija ir Marija sako, kad pas jas žmonių užsuka vis mažiau. Kooperacijos vadovai neslepia, kad tokios parduotuves nuo užsidarymo gelbėja tik pro šalį važiuojantys poilsiautojai.

„Savaitgaliais – jų padaugėja. Pas mus aplinkui yra daug ežerų, tai atvažiuoja tie poilsiautojai“, – teigė Marija.

Pasak „Trakų kooperacijos prekybos“ direktorės pavaduotojo, kaime žmonių mažėja dėl įvairių priežasčių.

„Natūraliai – miršta, jaunimas išvažiuoja arba studijuoti, arba išvažiuoja į užsienį užsidirbti ir vietinių gyventojų lieka labai nedaug. Dėl tos pačios priežasties ir yra uždaromos parduotuvės“, – teigė jis.

Realybė tokia, kad didžioji dalis mažesnių kaimų panašėja į dykynę. Ismonių kaime kadaise veikusi mokykla dabar atrodo kaip vaiduoklis, o ant jos užrašytos Maironio eilės, dar geriau iliustruoja esamą kaimo nykimo situaciją.

„Tos kaimiškos teritorijos tikrai išnyks ir jų gelbėti, gal negražiai pasakysiu, ne visai yra prasmės. Ta prasme, tai yra labai didelės investicijos, o žmonės vis tiek bėga iš ten arba sensta gyventojai“, – teigė Sociologijos instituto mokslo darbuotoja Viktorija Baranauskienė.

Parduotuvės uždarinėjamos masiškai

Anot „Trakų kooperacijos prekybos“ direktorės pavaduotojo Liudo, per visą „Koops“ parduotuvių sistemą pastaraisiais metais buvo uždaryta apie 15 parduotuvių. Parduotuvėms masiškai užsidarinėjant, labiausiai kenčia ne verslininkai, o toliau kaimuose gyvenantys žmonės.

„Iš tikrųjų, gi ne visi gali kažkur nuvažiuoti ir, kad būtiniausių prekių galima gauti vietoje – čia labai svarbu“, – teigė moteris.

Jai pritarė ir prie kaimo parduotuvės kalbintas vyras.

„Kaip gali būti kaimas be parduotuvės? Būtinai turi būti kaime parduotuvė. Čia labai daug pagyvenusių žmonių gyvena, iš kur jie maistą gaus?“, – kėlė klausimus jis.

Problema išties rimta, esą, L. Gliebo teigimu, ne visas aplinkines vietoves galima pasiekti autobusu.

„Tada žmonės laukia parduotuvių ant ratų, jeigu tokios yra, arba važiuoja jų vaikai, kaimynai, kurie turi transporto priemones, apsipirkti į prekybos centrus“, – pasakojo jis.

Gyventojai taupūs

Mažuose kaimuose, kuriuose parduotuvės dar nėra užsidariusios, vietiniai gyventojai išleidžia vis mažiau. Ismonių kaimo parduotuvės darbuotojos teigimu, kaimo žmonės – itin taupūs. Tai patvirtino ir L. Gliebus.

„Kaimuose gyvena žmonės, kurių pensijos arba uždarbiai labai minimalūs ir priskaičiuotos socialinės pensijos yra labai nedidelės. Jeigu jie galėjo prieš porą metų nupirkti, tarkime, 2-3 kilogramus mėsos už 10 eurų, tai dabar 2 neįperka ir jie perka šlapias dešras, retas, kuris nuperka vytintą produktą“, – teigė jis.

Asociatyvi nuotrauka

Kaimo parduotuvėje dirbančios pardavėjos sako, kad vietiniams gyventojams tokios parduotuvės dar atstoja ir vaistines bei vietą, kurioje galima lengvai susimokėti mokesčius.

Visą reportažą galite rasti LNK: