Pradiniame siūlyme rinkliava iškart buvo siūloma pagal jau esamą didžiausią Lietuvoje.

„Šiuo tarybos sprendimu Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai siūloma sekant kitų didžiųjų miestų ir kurortinių savivaldybių pavyzdžiu bei nuo 2024 m. birželio 1 d. įvesti 2 euro už vieną nakvynę“, – prieš kelias savaites nuskambėjo mero Arvydo Vaitkaus pasirašytas pasiūlymas.

Keli komitetai, svarstę pasiūlymą, nebuvo nusiteikę iškart pritarti siūlymui Vieni sakė kad geriau pokyčius įvesti nuo 2025 metų sausio 1-sios, kiti svarstė, kad gal reikėtų pradėti nuo 1 euro dydžio rinkliavos, ar mokestį įvesti bent jau nuo 2024 metų spalio.

Ketvirtadienį Klaipėdos tarybos nariai sulaukė naujo pasiūlymo.

„Mes siūlome projektą koreguoti taip: rinkliavos už naudojimąsi Klaipėdos miesto savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra įvesti nuo 2025 metų sausio 1 dienos“, – pristatė Ekonominės plėtros grupės vadovės Jūratė Sokolova.

Anot J. Sokolovos, 1 euro mokestis taip pat būtų tinkamas pirmam žingsniui, nes tokio mokesčio uostamiestis dar visai neturi.

Klaipėdos tarybos nariai komentavo, kad turizmo tikslas yra pritraukti poilsiautojus, kurie mielai poilsiaudami leidžia pinigus, o išvykę vėl nori sugrįžti, tad itin gerai reikia apgalvoti ir rinkliavos dydį, ir ar išties tai padės pritraukti turizmą, ypač, ne vasaros sezono metu.

Dar vienas pasiūlymų – ne sezono metu iš viso netaikyti vadinamo pagalvės mokesčio, nes daug turistų sulaukiama tik šiltuoju metų laiku.

Tarybos nariai pritarė, kad rinkliava neturėtų viršyti 1 euro, be to, anksčiau Naujųjų nauja rinkliava taip pat, daugumos manymu, nėra tikslinga.

Žadama, kad vietinė rinkliava bus skirta Klaipėdos miesto savivaldybės turizmo ir poilsio infrastruktūros gerinimui.

Šiuo metu 2 eurų rinkliava svečiams taikoma Palangoje, Trakų rajone, Druskininkuose, Birštone, nuo 2024 metų sausio 1 dienos iki 2 eurų kyla Vilniuje, o Kaunas didinti rinkliavą didins nuo 2015 metų pradžios.

Surinktų rinkliavų deklaravimui uostamiesčio valdžia numačiusi pirkti tokią pat atsiskaitymo sistemos programą, kokia jau naudojasi Kaunas, o verslo atstovai pajamas deklaruoti turės ne iškart, o tik kartą per ketvirtį.

Delfi primena, kad vietinės rinkliavos netaikomos ilgalaikiai nuomai, nebūtų taikoma ir medikų paskirtai reabilitacijai atvykusiems ligoniams, negalią turintiems žmonėms, mokymo įstaigoms bei asmenų grupėms, kurios nuomojasi daugiau, nei 10 kambarių. Anot anksčiau pasiūlymą pristačiusios Ekonominės plėtros grupės vadovės J. Sokolovos, ką daryti su surinktais pinigais, spręstų meras, patariamas specialios darbo grupės.

Statistika rodo, kad Klaipėdoje 2022 metais poilsiavo virš 400 tūkstančių svečių, o kovido metu lankytojų priskaičiuota apie 20 tūkstančių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją