Atitvarai, įspėjamieji ženklai, nusivylę žmonės prie uždarytų muziejų – dešimtys tūkstančių turistų Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo antradienio, spalio 1 dienos, gali pajausti, kad valstybinio sektoriaus paralyžius smogs ne vien per amerikiečių sąskaitas.

Kadangi respublikonų ir demokratų ginčas dėl biudžeto nuėjo pernelyg toli, o Baltieji rūmai nurodė uždaryti vyriausybę ir valstybines įstaigas, daugeliui keliautojų visoje šalyje teko radikaliai pasikeisti savo ekskursijų programą. Nacionaliniai parkai, muziejai, meno kolekcijų parodos, paminklai – viskas lieka uždaryta iki tol, kol bus išspręstas šis ginčas.

Kaip turistams kilusius „nepatogumus“ apibūdino buvęs respublikonų deputatas Newtas Gingrichas, tai, kas nuo antradienio vyksta prie šimtų valstybės valdomų objektų: liūdesys, pyktis, nesupratimas. „Kaip tai gali atsitikti? Ką tai reiškia, kai uždaroma vyriausybė? Aš tiesiog to nesuprantu“, - teigia studentė Bettina Turan, kuri į San Franciską atvyko iš Diuseldorfo ir tikėjosi aplankyti liūdnai pagarsėjusią Alkatrazo salą, kurioje kadaise veikė kalėjimas. „Kas tai per išprotėjusi valstybė?“, - negali atsistebėti turistė iš Vokietijos.

Net ir italui Michaeliui Rossi, kuriam vyriausybinės krizės puikiai pažįstamos ir gimtojoje šalyje, šis uždarymas atrodo tikra mįslė. „Mes neabejotinai turime savų politinių problemų ten, bet tai visiškai nepanašu į tai, kas vyksta čia“, - įsitikinęs italas.

Nukentėjo ir nacionaliniuose parkuose įsikūrę stovyklautojai – jiems duotos tik dvi dienos daiktams susidėti ir palapinėms išardyti. „Galėjome dar Kanjonų nacionaliniame parke pailsėti palapinėse, dabar uždarymas“, - socialiniame tinkle „Twitter“ rašė viena vartotoja. Keturi šimtai stovyklaviečių valstybiniuose parkuose viena po kitos uždarė savo vartus, daugiau nei 21 tūkstantis darbuotojų išleisti priverstinių nemokamų atostogų.

Darbo vietose liko vos trys tūkstančiai darbuotojų, tačiau jie rūpinasi tik neatidėliotinais reikalais. Tokių pajėgų tikrai nepakanka pasirūpinti kasdienine 715 tūkstančių lankytojų minia. Net ir virtualiai apsilankyti nacionaliniuose parkuose nebegalima – dauguma valstybinių tinklalapių, kuriuose galima buvo pažiūrėti trimatį gamtos rezervatų vaizdą, uždarius vyriausybę tapo neprieinami.

Daugelis mažų įmonių, kurios priklauso nuo turizmo, baiminasi patirsiančios didelius nuostolius: pavyzdžiui, stovyklavietes aptarnaujančios įmonės, viešbučiai, kelionių organizatoriai ir parduotuvės prekiaujančios turizmo prekėmis. Juk spalis yra labai svarbus mėnuo jų verslui, šį mėnesį paprastai atvyksta daug turistų.

„Tai labai nuvilia, - neslepia poilsiavietei „Pahaska Tepee Resort“, įsikūrusiai prie įėjimo į Jeloustouno parką, vadovaujanti Angela Coe. - Mes turime svečių iš viso pasaulio, kurie nori pamatyti nacionalinį parką, ir jie negali patekti į vidų“.

Net jeigu viskas netrukus bus atidaryta, neigiamos antraštės gali gąsdinti ir vėlesnius turistus. „Net jeigu per keletą dienų viskas išsispręs, visų galvose įstrigs frazė „Nacionaliniai parkai yra uždaryti“, - baiminasi Lewisas Evansas, kuriam priklauso „Kings Canyon Lodge“ Kalifornijoje.

O štai „Twitter“ vartotoja mato ir teigiamą šio uždarymo pusę: „Josemičio nacionalinis parkas gaus puikią progą įkvėpti oro, jei laikinai čia nebus išmetamąsias dujas paliekančių autobusų ir turistų minių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)