UAB Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas sakė, kad latviškos stintos buvo vidutinio dydžio ir kilogramas jų kainavo 10-11 eurų. Jo manymu, lietuviškų stintų tikriausiai nėra dėl prastų oro sąlygų.

Ketvirtadienį 9 val. turguje pasirodė ir lietuviškų stintų, bet labai mažai. Kilogramas jų kainavo 11 eurų ir jos buvo parduotos per valandą. Taigi daugiau jų turguje nebuvo ir ketvirtadienį.

Pirmosios lietuviškos stintos, kurių irgi buvo labai mažai, turguje šiemet pasirodė lapkričio 17 d., pernai – lapkričio 15 d. Jų kilogramas kainavo 10,99 euro.

Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Mindaugas Rimeikis patvirtino, kad Lietuvos žvejai pastarosiomis dienomis nežvejojo dėl audrų. Jo žiniomis, ketvirtadienį jie turėjo traukti tinklus. Deja, tinkle prie šiaurinio molo buvo tik 3 kilogramai stintų.

Asociacijos pirmininko manymu, latviai tikriausiai stintas žvejojo Bartos upėje, o į Lietuvą jos atvežtos iš Liepojos.

„Tai upinės stintos, o ne jūrinės“, – sakė jis.

Stintos Shutterstock

M. Rimeikis neatmetė galimybės, kad dabar gali būti prekiaujama ir pernai sugautomis stintomis, kurios buvo užšaldytos ir defrostuotos.

„Pastaruoju metu per parą iš vieno 25 metrų ilgio tinklo žvejai ištraukia 1-2 kg stintų. Visoje tinklų sekcijoje – 400 metrų ilgio, stintų būtų dėžė ar pusantros, ne daugiau.

Savaitės pradžioje dėl prastų oro sąlygų gaudyklių nebuvo galima statyti. Pagerėjus orams jos buvo pastatytos, bet žuvų jose nebuvo“, – prastas žvejybos sąlygas apibūdino M. Rimeikis.

Paklaustas, ar bus stintų prieš Kalėdas, ar jos papuoš Kūčių stalą, jis atsakė: „Tikrai bus. Penktadienį, šeštadienį turi būti atsisukęs vakarų, pietvakarių vėjas ir kiek atšils, o nuo ateinančio antradienio, jeigu niekas nepasikeis, turi sustiprėti šaltis, tad Kalėdoms šių žuvų bus. Juo labiau kad pastaruoju metu sugautos stintos buvo labai stambios ir gražios.“

Kokios bus stintų kainos prieš Kalėdas, M. Rimeikis negalėjo pasakyti. Jo manymu, dabar žvejai parduoda kilogramą šių žuvų po 6-8 eurus.