Nors trečiadienį veikė ir centrinis Kėdainių miesto turgus, ir ūkininkų turgus, „Jaunatvės“ turgelis irgi nebuvo tuščias. Šviežių žalumynų ir uogų išsiilgę pirkėjai dairėsi kas kiek kainuoja ir krovėsi į krepšelius naujojo derliaus gėrybes.

„Aš visada perku turguje, nes čia daržovės man atrodo šviežesnės nei prekybos centruose. Anksčiau turėjau sodą ir pati auginau, o dabar apsiperku čia. Kokybė mane tenkina, nė karto nei apsinuodijau, nei ką.

Šiandien visko įsigijau: salotų nemažą ryšulį už 80 centų, svogūnų laiškų ir žolelių arbatai po 60 centų ir braškių po 3,50 Eur, jos lenkiškos, bet man nesvarbu.

Kainos, man kaip pensininkei, gal kiek didokos, bet, žinot, šiemet nelengvos buvo auginimo sąlygos, tai moki tiek, kiek prašo, ką gi darysi, vitaminų tai reikia“, – kalbėjo pirkėja Lilė.

„Ieškau lietuviškos produkcijos, ir braškes tik lietuviškas valgome, nors ir brangiau tenka mokėti. Lenkiškos gal saldesnės, bet lietuviškos, mano nuomone, gal sveikesnės, mažiau purkštos. Kaina man nėra svarbu. Perku ir nesideru, nes pati gyvenau kaime ir žinau, kiek reikia įdėti darbo ir meilės, kad ką nors užaugintum.

Visada apsiperku pas tuos pačius pardavėjus, įsitikinau, kad kokybė gera, tai ir vėl sugrįžtu. Turguje perku ir bulves, ir agurkus, savų dar neturime“, – pasakojo turgelyje užkalbinta Virginija.

Vargino nepalankios oro sąlygos

„Šiemet labai sunkūs metai, labai sausa, reikia laistyti, iš šulinio pumpuojam vandenį, iki tamsumos duodamės. O dar senatvė spaudžia… Gal atrodo, kad tik įkišai svogūną ir žemę, o po to neši parduoti, iš tiesų prie jo irgi reikia dirbti. Gerai, kad dar ligos ir kenkėjai nepuola. Jei būtų lietaus, derlius būtų geresnis, o dabar palaistai, ir po dviejų valandų jau sausa.

Agurkų plotus jau irgi sumažinome, paklausa jų yra, bet žymiai mažesnė nei anksčiau būdavo. Pensininkai po 3–4 agurkus prašo, retas kuris po 2 kg perka. O kadaise tik būdavo spėk dėti, net po 4 kg pirkdavo. Arba pirkdavo ir tuos pigesnius, kreivesnius, o dabar tik tiesių, gražių agurkų nori, kreivo neįsiūlysi. Tam, kad parduotume ką užauginame, reikia vos ne iki vakaro turgelyje sėdėti. Priešpiet, nuo kokios 11 iki 13 val. dar būna daugiau pirkėjų, o popiet – štilis“, – guodžiasi svogūnais ir agurkais prekiaujanti Zuzana.

„Indelį žirnių (apie 0,5 kg) parduodu po 2,50–3 eurus, rūgštynes po 50 centų. Kai neatnešu, jų ieško, o kai turiu, nelabai ir bereikia, jei neparduodu, vištoms atiduodu. Braškės tai mano gražios buvo, bet baigiu parduoti. Mažesnės po 3 eurus, didesnės – brangiau. Prie jų daug darbo yra, reikia ir laistyti, ir ravėti, pavasarį nuo šalnų dangstyti. Vargas, bet ką darysi, matyt, ta daržininkystė jau į kraują įaugusi.

Sunku ir užauginti, ir parduoti. Jauni tai eina į prekybos centrus ir ten vežimais veža, o čia tik pavieniai užsuka. Apskritai, daug pirkėjų perka užsienietiškas, atvežtines prekes, bet yra ir tokių, kurie nori tik namuose užaugintų gėrybių“, – sako Janina ir vaišina pačios užaugintais žirniais.

Ji turgelyje prekiauja ir pavasariniu medumi, už puslitrį prašo 4 eurų, sako, kad net medus paklausos nebeturi, per dieną vos vieną indelį parduoda, kai kada – nei vieno.

„Kai tik pasirodo tos šviežios bulvės, visi nori jų paragauti. Populiariausios dabar mažos bulvytės, po 80 centų už kilogramą, jas tik nuplauna su šveistuku ir kepa, bet perka ir vidutines (iki 1,50 už kg) ir dideles po 2 eurus. Tik iš šviežių bulvių cepelinų nepadarysi, reikia arba pernykščių bulvių, arba krakmolo pridėti. Tiesa, birželį dar buvo pirkėjų, kurie pirko pernai metų bulves (30 centų už kg), norėjo pasisodinti.

Mano draugas jau ne pirmus metus bulves augina, bet šiemet jas dar sunkiau parduoti. Manau, žmonės pirmiausia mokesčius susimoka, o kiek lieka pinigų, maisto perka. Pensininkai nori mažesnių, pigesnių. Vieni prašo pasverti pusę kilogramo, kiti ima po 2 kg.

Sunkūs šie metai, nelengvi buvo ir praėję, sausra taip uždžiovino žemę, kad daugiau nei hektarą bulvių teko ne su kombainu, o rankomis kasti“, – apie nelengvą augintojų kasdienybę pasakoja Rima iš Bartkūniškių kaimo.

Kiekviena prekė turi savo pirkėją

„Prekiauju lenkiškomis braškėmis (3,50 už kg) ir apie tai pirkėjams visada pasakau, kodėl turėčiau meluoti? Kam netinka, eina lietuviškų ieškoti, o kiti ir lenkiškas perka. Per dieną apie 50–60 kg parduodu. Agurkų būna išprekiauju po 10 ar 20, o būna, kad ir 40 kg nuperka per dieną.

Švieži krapai po 50 centų ryšulėlis, svogūnų laiškai po 80 centų, trys raudonieji burokėliai – 60 centų (su lapais jie buvo po eurą). Turiu ir avietinių pomidorų po 2 eurus, ir laukuose skintų ramunėlių po 80 centų už ryšulėlį. Žmonės perka, nes yra sveika gerti ramunėlių arbatą, ja ir gydytis galima“, – pasakoja Audronė.

„Morkytės nedidelės po 1,5 euro už ryšulėlį, česnako galvutė – 60 centų, o švieži kopūstai po 1,70 Eur už kilogramą, nes labai mažas derlius. Agurkai dabar jau pigesni – po 1,80 Eur., o braškės po 4 eurus.

Retas kuris pirkėjas perka po kelias prekes, dažniausiai jau būna nusprendę ką pirks, spontaniškai nelabai ką įsigyja, skaičiuoja žmonės pinigus, ypač šiemet.

Dar mums labai sunku konkuruoti su prekybos centrais, kai jie paskelbia kokias akcijas, tai mums – mirtis, pirkėjų iškart sumažėja. Kaip čia bus ateity, nežinia“, – atsidūsta turgelyje prekiaujantis Zenonas iš Surviliškio seniūnijos.