Pirmosios stintos į tinklus įpuolė dar prieš porą savaičių


Priekrantės žvejai išplaukia ankstų rytą, tad apie vidurdienį jau grįžta iš jūros ir parplukdo į tinklus ar gaudykles įkliuvusias žuvis. Gausiausia – plekšnių, bet jau yra ir stintų.

„Dabar jos dar gylyje yra. Atvės vanduo – tada turėtų pareiti arčiau kranto. Dabar dar ir vanduo per šiltas, ir dar anksti joms tiesiog“, – aiškino žvejys Paulius Jurkus.

Stintos Shutterstock

Stintos – laukiamiausios žuvys. Pirmosios jos į tinklus įpuolė jau prieš porą savaičių, bet šių nedidelių žuvelių – negausu. Vyrai iš tinklų išnarpliojo ir parplukdė vos dėžę, tai yra apie 15 kilogramų. Sako, kad tiek būna kone kasdien.

„Tos pirmos visada didesnės būna, po to jau į žiemos pabaigą ir smulkesnės. Dabar, kaip matome, jos tikrai neblogos, didelės. Kol orai geri – žvejojame kasdien, bet, kai orai nekokie, pučia vėjai – tada jau pagal orus“, – pasakojo žvejys.

Žvejai pamena, kad pasitaiko ir keistų metų. Kartais stintos, regis, būriais puola, bet žvejams išplaukti trukdo stiprūs vėjai. Pernai priekrantės žvejams taip pat koją kišo orai.

Stintos Shutterstock

Laukia dar palankesnių vėjų


Stintų išsiilgę ir žvejai mėgėjai. Kai kurie jų – jau taip pat traukia meškeres.

„Na, vieną kitą pagauna mėgėjai, bet dar anksti. Žiemą – gruodžio mėnesį, sausį – tada galime tikėtis didesnių laimikių“, – teigė žvejys P. Jurkus.

Stintos patinka ir ruoniams. Žvejai juokauja, kad ruoniai net įgudę, kaip stintų puotoms rengtis.

„Išplauki, jis šalia valties plaukia, pasižiūri, kur tu tinklus meti ir tada valgo, puotauja“, – pasakojo žvejys.

Žvejai viliasi, kad šaltis ir palankūs vėjai į mūsų priekrantes sugins vis daugiau stintų ir, kad tiek ant Kalėdų stalo, tiek pajūryje rengiamose šventėse jų bus jau gausu.

Yra kuo pasidžiaugti ir prekeiviams


Stintomis jau kvepia ir Klaipėdos turguje.

„Traukia labai tas agurkų kvapas. Na, sezoninė žuvis, ne visada būna, tai paragauti norisi“, – teigė vyras.

„Kaipgi nepirksi? Perkame“, – dalijosi moteris.

Pirkėjai žino, kad pirmąsias stintas atginė šaltukas, tačiau pardavėjos sako šiemet jų sulaukusios pora dienų vėliau nei pernai. Pasak vienos jų, pirmosios stintos ant prekystalio pasirodė jau lapkričio 7-tą dieną.

„Turėjau tik 6 kilogramus ir labai greitai juos išpirko“, – dalijosi prekeivė Indrė Zmitruchina.

Nors laimikių dar nėra daug, prekeivius džiugina kiti dalykai.

„Šiemet stintos yra didelės, tik viena kita mažytė pakliūva. Praeitą savaitę turėjome labai gražių stintų – buvo didelės, labai gražios. Ne po daug gauname, po 13 kilogramų, po 7, bet gražių“, – teigė prekeivė Liuda Bobrova.

Tiesa, agurkais kvepiančios žuvys – nepigios. Kilogramas jų atsieina 10 eurų, bet tai jau nestebina. Jau kelintus metus kainos tokios pat, o per šventes ir 12 eurų už kilogramą tenka pakloti.

Visą reportažą rasite LNK portale: