Pasak Halės turgavietės maisto kontrolės laboratorijos vedėjo Roberto Išaro, oficialiai prekiauti turgaus teritorijoje virtais ir dažytais kiaušiniais negalima. Mat neaišku, kokiais dažais jie dažyti, pagaliau nežinoma, ar jų vartojimo terminas nesibaigęs.

Kita vertus, pareigūnui dar neteko girdėti, kad kas nors būtų blogai pasijautęs, suvalgęs turguje pirktų velykinių margučių.

Paprastų dešimt baltų kiaušinių po 1,7-2 litus, o rudų - 50 centų brangiau siūlė pardavėja Liubovė Koružaja. Taip pat už du ar tris litus (priklausomai nuo dydžio) galima įsigyti į auksinius popierėlius įvyniotų šokoladinių kiaušinių, zuikučių ar kitokių skanėstų.

Turgavietėse šventinio stalo papuošimui siūloma įvairių žalumynų, tarp jų ir pataisų. Beje, šiuos žalumynus Aplinkos ministerija yra uždraudusi skinti, už tai galima susilaukti net stambios baudos. Tačiau, matyt, noras lengvai pasipelnyti priverčia žmones rizikuoti. Kita vertus, oficialios informacijos apie draudimus prekiauti tam tikrų rūšių miško augalais arba gėlėmis nėra. Nematyti ir ekologinės policijos pareigūnų.

Šį savaitgalį sostinės turguose kai kurių maisto produktų kainos šiek tiek sumažėjo. Tokiu būdu už šviežios kiaulienos kumpio kilogramą prašė 6 -6,5 Lt, jautienos kumpio kilogramą pardavinėjo po 7-15 Lt. Rūkytų lašinių kilogramas - 4,5-6,80 Lt, šviežių - 4-5 Lt.

Ūkininkės už išdarytą žąsį prašė 70-80 Lt, už kalakutą, priklausomai nuo jo dydžio, - 90-130 litų. Gausu gražiai išdarytų naminių vištų - jos kainuoja nuo 20 iki 50 litų.

Turguose labai padaugėjo šviežių žuvų. Halės turgavietės žuvų paviljone pardavėja Valentina Jasiulevičienė siūlė pirkti po 3-4 Lt už 1 kg žvejų iš aplinkinių ežerų ar kitų vandens telkinių ištrauktų kuojų, karosų, ešerių. Rūkyta skumbrė kainavo 8 Lt, žiobris - 4,30 Lt, riebi Atlanto silkė - beveik 5 Lt, rudagalvė menkė - 8,95 Lt, lydeka - apie 11 litų. Gyvų karpių kilogramas kainuoja šiek tiek daugiau kaip 6 litus.

Pasak vedėjo R. Išaro, pirkėjai gali ramiai pirkti įvairias žuvis turguose, ne jos kruopščiai tikrinamos maisto produktų laboratorijos specialistų.

Vaisių pardavėjai už vietinių rūšių obuolių kilogramą prašė nuo 1,20 Lt iki 2,50 Lt. Svogūnų galvučių kilogramas - po 0,7-1 Lt, šviežių jų laiškų 100 g - 0,70-1 Lt.

Už bulvių kilogramą prašė 0,60-0,80 ct, šviežių kopūstų - iki 1,2 Lt, morkų - nuo 1 Lt iki 1,20 Lt, raudonųjų burokėlių - po 50-80 centų. Šviežių agurkų kilogramas - nuo 4 iki 5 Lt. Raugintus kopūstus po 2,5 Lt už kilogramą sėkmingai pardavinėjo Vilniaus rajono ūkininkas Kazimieras Stankevičius. Nuolatiniai pirkėjai sakė, kad pono Kazimiero rauginti kopūstai patys skaniausi visame turguje. Kalvarijų turguje rugių centneris kainavo po 20,5 Lt, miežių - po 22 litus.

Alytaus rajono ūkininkė Marytė Lukoševičienė, nuolat prekiaujanti pieno produktais Halės turgaus paviljone, už kaimiškos tirštos grietinės kilogramą prašė 6 litų, sviesto - 9-10 litų.

Varėniškė bitininkė Marijona Kairaitienė už įvairių rūšių medaus kilogramą prašė po 13-14 litų. Peršalusiems nuo permainingų orų rūpestinga ir iškalbi vaistažolininkė Helena Gumovskaja siūlė įvairių žolelių, džiovintų ramunėlių.

Netrūko pirkėjų ir prie kėdainiškės kepėjos Janinos Povlišinos duonos ir pyrago gaminių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją