Šurmulys sostinės pašonėje esančiame miestelyje prasideda jau 4 val. ryto. Iš visos Lietuvos suvažiuoja ūkininkai ir prekybininkai užsiimti geriausių prekybos vietų. Kiti, turintys pastovias, gali taip ir neskubėti.

Per kiekvieną šeštadienį vykstantį turgų norintys užsidirbti prekybininkai turi suktis greitai – apie 6 val. jau pradeda plūsti pirkėjai. Turgavietė tuštėti pradeda apie 11-12 val.

Portalui DELFI, atvykus į turgų šiek tiek po 8 val., turgus jau pačiame įkarštyje. Aktyviai vykstančią lauko prekybą išduoda jau keliasdešimt metrų iki turgaus pakelėje stovintys automobiliai.

„30 euro centų“, – atsakė iš lengvojo automobilio bagažinės bulves pardavinėjantis vyras, paklaustas, kiek kainuoja kilogramas bulvių.

Įėjus į turgų pasitinka ūkininkų atvežtas šių metų derlius. Čia pirkėjai iš Rudaminos apylinkių važiuoja įsigyti ne tik šviežių vaisių ar daržovių, bet ir pašarų.

Bulvėmis, morkomis, burokėliais bei kitomis daržovėmis prekiaujantis ūkininkas Juozas prisipažįsta, kad yra nevietinis. Į Rudaminos turgų jis kas savaitę atvyksta iš Šakių.

„Jau devyneri kažkur metai čia važinėju“, – pasakoja ūkininkas.

Juozas sako, kad į sostinės turgavietes nesiveržia dėl nepatogaus privažiavimo, sunkumų dėl prekybos vietos.

„Gal Vilniuje ir geresnės kainos. Savo laiku važinėjau ir ten, bet dabar jau nebe“, – pasakoja vyras.

Šalia ūkininko, kuris kiekvieną šeštadienį į turgų važiuoja apie 170 km, sutinkame ir turgavietės vedėją Janą Daškevičių.

„Dabar pirkėjų kažkodėl labai sumažėjo. Gal su pinigėliais žmonėms... ir labai kainos išaugo. Pažiūrėkite, kad ir į morkas. Buvo 1-1,2 lito, dabar net po eurą prašo. Gal todėl žmonės sau daugiau neleidžia išleisti“, – skundžiasi vedėjas. Pasak jo, tai jau pastebi ir prekybininkai.

Nepaisant sumažėjusio pirkėjų skaičiaus pašnekovas džiaugiasi, kad prekybininkų skaičius dėl to nekrito.

„Iš viso apie 250 žmonių šeštadieniais čia prekiauja. Čia ir su pramoninėmis, ir su maistu, ir visomis kitomis prekėmis“, – skaičiuoja J. Daškevičius.

Turgavietės vedėjas deda vilčių, kad į turgų daugiau žmonių atgins artėjančios lapkričio šventės ir prasidėsianti prekyba chrizantemomis ir kitomis gėlėmis.

Pašnekovas pastebi, kad daug Rudaminos turgaus pirkėjų atvyksta iš Vilniaus.

Paklaustas, gal dėl mažesnių kainų, J. Daškevičius atsako: „Nežinau kodėl. Mūsų turgus yra brangokas, gal net Vilniuje kartais kai ką galima ir pigiau nupirkti“.

Rudaminos turgaus vedėjas pastebi, kad pirkėjų skaičius priklauso ir nuo sostinėje vykstančių mugių. Pavyzdžiui, esant rudens mugėms Rudaminoje atvažiuoja mažiau sodinukus pardavinėjančių prekeivių ir juos perkančių pirkėjų.

Spalio pirmąjį šeštadienį Rudaminos turguje, kaip jau minėta, šviežios bulvės kainuoja apie 0,3 euro už kilogramą. Pomidorų kainos svyruoja nuo 0,6 eur/kg iki 1 eur/kg. Burokėliai – 0,5 eur/kg. Obuoliai – nuo 0,5 eur/kg. Serbento ar agrasto krūmo sodinukas – maždaug 4 eurai.

Už sodinukų zonos girdėti vištų kudakavimas. Portalas DELFI patraukia pažiūrėti, kuo prekiaujama dešiniajame turgaus kampe.

Čia Rudaminos turgaus pirkėjams siūlomi naminiai paukščiai ir gyvūnai. Dar jaunas mėsinis triušis – 15 eurų. Pirkėjams taip pat siūlomos vištos, gaidžiai, antys ir žąsys.
Įsigyti galima ir egzotiškesnių gyvūnų. Pavyzdžiui, vietnamietiškų kiaulių. Vieno mažylio kaina – 30 eurų. Vestuvėms besiruošiančios poros gali išsinuomoti balandžių – 15 eur/val.

Triušiais prekiaujantis vyras pasakoja, kad šie keturkojai yra jo hobis, bet vyras jau mąsto atsisakyti šio savo pomėgio.

„Nebeapsimoka, kiek reikia darbo įdėti priežiūrai, o dar pašarai“, – kalbėjo nenorėjęs prisistatyti prekybininkas.

Pasak jo, paukščiais ir gyvūnais prekiaujantys žmonės – beveik nuolatinėje įtampoje. Dėl higienos reikalavimų prekiauti jais draudžiama, apie tai praneša ir šalia prekybininkų kabantis užrašas.

Pasak vyro, neretai prekybininkai yra išvaromi ir turi susimokėti baudas.

Bene daugiausia žmonių eilėje stovi prie žuvimi prekiaujančio autobusiuko. Jis, pasak turgavietės vedėjo, čia atvažiuoja kiekvieną šeštadienį. Todėl į eilę stoja jau pastovūs klientai ir nauji, norintys paragauti rūkytos ir ne tik žuvies.

Netoli teritorijos, kur prekiaujama žemės ūkio įranga, gyvus karpius pirkėjams sveria dar vienas prekybininkas. Čia už kilogramą karpio prašoma 3 eurų.

Pačiame turgaus pakraštyje renkasi miško gėrybių mėgėjai. Tačiau kainos ne visus gali pradžiuginti. Už ką tik surinktus baravykus prašoma 5 eurų (5 grybai). Spanguolės siūlomos už 2,5 eur/kg.

Be visų miško gėrybių siūloma įsigyti ir medaus. Jo kaina Rudaminos turguje – 5 eur/kg.

Rudaminos turgų prižiūri UAB Nemėžio komunalininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (323)