Nuo penktadienio turgavietė jau pagyvėjusi. Tačiau anksčiau apie 25 proc. pardavėjų, baimindamiesi painiavos atiduodant grąžą, nedirbo. Dirbusieji sako, kad iki šiol nelengva priprasti prie euro centų.

„Liaudiškai sakant, visi pagal vieną kurpalį. Nesimato smulkūs eurai, labai blizga“, – sako mėsos pardavėjas Gintautas Kuodis.

Prekiaujančios sūriais ir paukštiena moterys pasakojo be reikalo bijojusios, kad teksią dirbti valiutos keitykla.

„Problemų nekilo, pirkėjai su mumis laisvai bendrauja: kai norėjom, grąžą atidavėm ir litais, ir eurais“, – sako sūrių pardavėja Alma Bubelienė.

„Po Naujųjų pirko daugiau – gal norėjo litus išleisti“, – svarsto paukštienos pardavėja Rita Bernatonienė.

Pasak turgaus direktorės Astos Pučekajūtės, per dvi savaites daugiausiai nedirbo pramoninių prekių pardavėjai, ypač pagyvenusio amžiaus, nes neturėjo pinigų eurams. Ir dabar kai kurie kioskai uždaryti.

„Viskas praėjo labai gražiai: grąžos buvo atiduodamos tinkamai, nebuvo didelių nesklandumų. Šiuo metu prekeiviai labiau nerimauja dėl netikrų eurų, bet, kiek žinau, daugelis yra įsigiję detektorių“, – pasakoja A. Pučekajūtė.

Tačiau yra ir tokių, kuriems galimai padirbti banknotai nebaisūs. „Turgavietėje dirbam nuo 1991-ųjų – esam seni vilkai. [Todėl] mokam atskirti ir dolerius, ir eurus“, – sako drabužių pardavėjas Gintaras Grigonis.

Panevėžio turgaus direktorė teigia nuostolius dėl mažesnio prekiautojų skaičiaus dar skaičiuojanti.

Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu apyvartoje – beveik 1,5 mlrd. eurų.