Mėsą brangins aparatai

"Mėsa ėmė brangti kas savaitę, tačiau turguje kainų kol kas nepakėlėme. Mes negalime jų didinti, nes pirkėjų ir taip beveik nėra, žmonės ir taip neturi pinigų mėsai. Ji tapo prabangos preke. Tačiau, jei kainos ir toliau taip kils, neišvengiamai mėsą turėsime branginti ir mes", – esamos situacijos neslėpė Klaipėdos Naujojoje turgavietėje prekiaujanti verslininkė iš Pagėgių Birutė Onusaitienė.

Moteris tvirtino, jog šiuo metu turgaus prekeiviai išgyvena itin sudėtingus laikus, nes dėl itin menko pirkimo jie vos galą su galu besuduria. Dar labiau jiems nerimą kelia artėjanti gegužės 1-oji, kai visi turgaus prekeiviai, savo gaminius pardavinėjantys uždaruose paviljonuose, privalės turėti kasos aparatus.

Negalės nuleisti kainų

"Mes jau dabar menkai teuždirbame. Pinigų vos užtenka mokesčiams sumokėti, o ką bekalbėti apie tuos kasos aparatus. Kiek žinau, daugelis turgaus prekeivių svarsto pasitraukti iš prekybos, nes dirbti nebeapsimokės", – apmaudo neslėpė B.Onusaitienė.

Moteris teigė, jog kasos aparatai jiems yra pražūtis jau vien dėl to, jog nebegalės daryti nuolaidų pirkėjams, kurie dažniausiai linkę jų prašyti. Be to, prekeivė tvirtino, jog dažnai vakarais mėsą ji atpiginanti keliais litais už kilogramą, kad tik būtų išpirkta.

"Juk mėsa greitai genda, negalime jos laikyti kiek panorėję, todėl geriau parduodame pigiau, kad vėliau netektų išmesti. Kai bus kasos aparatai, to daryti negalėsime", – kalbėjo B.Onusaitienė.

Moteris tvirtino, jog jos darbo vieta per mėnesį jai atsieina 2,5 tūkst. litų. 2 tūkst. litų tenka pakloti už prekystalio, šaldytuvo bei kitų darbui turgavietėje reikalingų reikmenų nuomą, o likusią sumą ji sumoka valstybei.

Svarsto nebeprekiauti

Moteriai antrino ir kiti turgaus prekeiviai, svarstantys, ar įvedus kasos aparatus bus verta prekiauti.

"Mums liks du keliai – ištiesus rankas stoti į pašalpų prašytojų gretas arba emigruoti. Trečio kelio nebus, nes rasti darbą be galo sunku. Jau dabar svarstau, ar verta prekiauti, nes labai menkai teuždirbu", – tikino 18 metų turgavietėje prekiaujanti ūkininkė iš Plungės.

Turgaus prekeiviai teigė, jog panašiomis nuotaikomis gyvena ne tik Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos turgaviečių prekeiviai, prabylantys, kad nuo gegužės trauksis.

"Jei įves kasos aparatus, pusė mūsų tikrai išsilakstys. Tuomet valdžia surinks dar mažiau pajamų. Lietuvoje yra 250 tūkst. smulkiųjų verslininkų, tad jei bent pusė jų turgavietėse nebeprekiaus, per metus šalies biudžetas praras mažiausiai apie 5,6 mln. litų", – skaičiavo kiaulių skerdiena prekiaujanti smulkioji verslininkė Inga Petrušauskienė.

Kompensacijų sistema nedžiugina

Numatyta, jog kasos aparatų įsigijimo išlaidos smulkiesiems verslininkams bus kompensuojamos kasos aparatą įregistravus apskrities Valstybinėje mokesčių inspekcijoje: vasario–kovo mėnesiais – 100 proc., balandžio mėnesį – 60 proc., gegužės–gruodžio mėn. – 50 proc.

Tačiau turgaus prekeiviai kasos aparatų pirkti ir jų registruoti nesiveržia ir tam turi savo paaiškinimų.

"Valdžia visur viešai tvirtina, jog siūlo mums kompensacijas, tačiau mes patys delsiame jomis pasinaudoti ir įsigyti aparatus. Tačiau tai netiesa. Kodėl jie viešai nepasako, jog įregistruoto aparato šiaip sau laikyti negalima. Jį būtina pradėti naudoti. Tad mes ir neskubame jų įsigyti, juk juos naudoti reikės tik nuo gegužės", – apmaudo neslėpė B.Onusaitienė.

Turgaus prekeiviai įsitikinę, jog tokie kompensacijų terminai numatyti specialiai – tam, kad kuo mažesniai daliai prekeivių reikėtų išmokėti 100 proc. dydžio išmokas.