Ne vienerius metus Romainių mikrorajono Berlainių gatvės gyventojai savivaldybės prašė sutvarkyti duobėmis nusėtą gatvę, kuri atrodė taip, lyg ja greitai joks automobilis nepravažiuos. Pas valdininkus pagaliau prisibeldus, ši vieta neseniai buvo sutvarkyta, o žmonės džiaugėsi pagaliau turėdami normalų kelią.

„Buvo ideali gatvė. Tokios dar reikėtų paieškoti“, – teigė Romainių gyventojas Eugenijus.

Tačiau džiaugsmas truko neilgai. Vieną rytą gyventojai pamatė suvažiavusią sunkiasvorę techniką, kuri asfaltą ėmė lupti, gremžti ir ardyti. Gyventojai sako, kad su jais dėl būsimų darbų niekas nesitarė.

„Niekas su nei vienu gyventoju nieko nesitarė, nieko nematavo, neklausė“, – teigė Eugenijus.

Jam antrino ir kitas gyventojas.

„Jeigu žmogus darytų šitaip verslą, tai jis būtų seniai, atsiprašau, bankrote. Viskas. Mūsų savivaldybė taip daro verslą čia“, – teigė Valdas.

Anot vyro, dabartinės kelio sąlygos – labai prastos.

„Žmonės nepraeina. Sakė, čia papils, kad būtų galima šone pravažiuoti, kad būtų galima žmonėms praeiti, o dabar – nieko. Yra ir pagyvenę žmonės, reikia ir į parduotuvę nueiti. Tai yra didžiulė problema“, – dalijosi jis.

Pasirodo, kad naujai sutvarkytoje gatvėje prireikė nutiesti lietaus nuotekų sistemas. Valdininkai sako, kad darbai numatyti kartu su šalia esančios Romainių gatvės kompleksine rekonstrukcija ir anksčiau projekto, dar prieš asfaltuojant gatvę, nebuvo galima parengti. Vis dėlto, gyventojai, rinkę parašus dėl gatvės tvarkymo, sako, kad projektai jau buvo ir seniau.

„Projektas buvo. Kai jie asfaltavo gatvę, jau senokai buvo projektas. Čia pas mus taip pinigai yra taupomi biudžete“, – teigė gyventojas Valdas.

Savo komentarais dėl susidariusios situacijos pasidalijo ir miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

„Šių sprendinių 2017 metais nebuvo ir pačio sprendimo dėl Romainių gatvės rekonstravimo nebuvo. Jis buvo priimtas gal 2022 metų pabaigoje, taigi, manau, kad ta informacija nėra teisinga“, – teigė jis.

Pasak A. Pakalniškio, nors gatvė ir atrodė kokybiškai įrengta, tačiau tvarkymas buvo kosmetinis.

„Buvo atnaujintas paviršinis sluoksnis. Dabar, kasant lietaus tinklą, bus atstatyta pilna dangos konstrukcija“, – tikino jis.

„Kauno vandenys“ čia vykdo kompleksinius darbus.

„Didelio diametro vamzdžiai, kurių gylis virš 7 metrų, šuliniai ir atvadai. Atvadai į skersines gatves, susikertančias ir iki sklypų“, – pasakojo „Kauno vandenų“ techninių projektų skyriaus viršininkas Valius Knokneris.

Visas mikrorajono tvarkomų vietų darbų kompleksas miestui atsieis apie 10 milijonų eurų, o Berlainių gatvės asfalto perklojimas esą tik mažoji dalis darbų.

„Remontui tos vietos išleidome 50 ar 60 tūkstančių, dabar gatvės atstatymo darbai kainuos gal 100 su viršum tūkstančių eurų“, – teigė A. Pakalniškis.

Gyventojai prašo ne tik sugrąžinti kokybišką asfalto dangą, bet ir įrengti šaligatvius, sutvarkyti bortelius. Lietaus vandens surinkimo sistemos įrengimas Romainiuose kainuos apie 2 milijonus eurų. Darbus planuojama užbaigti vasarą.

Visą reportažą rasite LNK portale: