Tikimasi, kad šiemet Airijos ekonomika bus tarp greičiausiai augančių Europoje po 2013 metų, kai Dublinas atsisakė Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo ( TVF) pagalbos paketo. Tačiau naujasis įstatymo projektas vėl palietė daugelio metų griežtų taupymo priemonių išvargintos visuomenės jautrią vietą.

Vyriausybė planuoja tiesiogiai apmokestinti vandenį naudojančius namų ūkius ir taip įgyvendinti paskutinę priemonę 30 mlrd. eurų taupymo plane.

Žmonės autobusais suvažiavo į Dubliną iš visos šalies. Susirinkusieji gatvėse prie parlamento iškėlė Airijos vėliavas ir plakatus su užrašais „Mes nemokėsime“ arba „Gana yra gana“, reikalaudami keisti ekonomikos politiką.

„Žmonėms jau gana to šlamšto, kurį jie priėmė tyliai ir susitaikę“, – sakė 45 metų socialinė darbuotoja Rione'a Kilcullen, darbe paprašiusi laisvadienio, kad su partneriu ir giminėmis galėtų įveikti trijų valandų kelią ir atvykti dalyvauti proteste.

„Pasiėmėme išeiginę, nes tai nevyksta labai dažnai“, – sakė ji.

Šeimoms nerimaujant dėl šimtus eurų sieksiančių sąskaitų už vandenį, praėjusį mėnesį vyriausybė, norėdama nuraminti oponentus, sumažino numatytą mokesčio tarifą vartotojams ir pažadėjo jį išlaikyti nepakitusį iki 2019 metų.

Tačiau protestai Airijoje tęsėsi, nors ši šalis, kitaip nei Graikija, beveik nesipriešino skausmingai biudžeto išlaidų mažinimo programai bei mokesčių pakėlimui.

Protestai gali niekais paversti vyriausybės planą, kad nuo kito mėnesio planuojamas pajamų mokesčio sumažinimas sustiprins jos galimybes būti perrinktai 2016 metų rinkimuose.

Kaip rodo visuomenės apklausų rezultatai, ministro pirmininko Enda Kenny valdančioji partija „Fine Gael“ nukrito į trečią vietą ir užima žemiausią poziciją per pastaruosius 11 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)