Pats palankiausias iš jų – stagnacija. Remiantis būtent šia prognoze, ekonomikos ir realių gyventojų pajamų augimas sieks 0,8 proc. Kalbant apie kapitalo praradimą, suma sieks 54 mlrd. dolerių (147 mlrd. Lt), o valiutos kursas prilygs 40,3 rubliams už vieną JAV dolerį, rašo newsru.com.

Kaip rašo leidinys, kol kas egzistuoja puikiausios aplinkybės blogiausiam Rusijos ūkio vystymosi scenarijui – Vakarų pritaikytos ekonominės sankcijos ir pastebimas naftos kainų mažėjimas iki 85 dolerių (231 Lt) už barelį. Rezultatas aiškus: dėl šių konkrečių priežasčių ūkis susitrauks 2 proc., tiek pat sieks ir realių gyventojų pajamų mažėjimas. Investicijų apimtys mažės 9 proc. Be to, šalis praras 114 mlrd. dolerių (311 mlrd. Lt) kapitalo. Rublio kursas dolerio atžvilgiu – 44 rubliai už vieną dolerį.

Minėtieji trys scenarijai sutampa ir su „Bank of America“ specialistų parengtomis prognozėmis. Jie buvo priversti peržiūrėti anksčiau parengtus duomenis apie galimą Rusijos ekonomikos būklę 2015 metais – pokyčiai liūdni. Nors anksčiau specialistai iš užsienio kalbėjo apie stagnaciją, dabar jie Rusijai žada recesiją. Ekonomikos smukimas 2015 metais gali siekti ir 1,5 proc.

Prognozes peržiūrėti ir keisti teko dėl dabartinės naftos kainų dinamikos, akcentuoja žurnalistai. „Bank of America“ specialistai spėja, kad 2015 metais „Brent“ naftos kaina sieks ne 108 (294 Lt), o 98 dolerius (267 Lt) už barelį. Peržiūrėtas ir Rusijos valiutos kursas – 2015 metų pabaigoje jis sudarys 44 rublius už dolerį.

Lėtines Rusijos ekonomikos ligas – priklausomybę nuo iškastinio kuro, menką produktyvumą, technologijų trūkumą, institucijų klaidas ir abejotinus valdžios sprendimus – dar pasunkino ir sudėtinga geopolitinė situacija bei sankcijos, paaiškino Rusijos aukštosios medicinos mokyklos Vystymosi centro direktorė Natalija Akindinova.

Rusijos ekonomikos pagyvėjimo dėl naftos kainų laukti nevertėtų, rašo laikraštis. Iki 100 dolerių (272 Lt) už barelį ribos, kuri būtinas palankesnio scenarijaus išsipildymui, šiuo metu labai toli. Išvakarėse „Brent“ naftos kaina siekė 85 dolerius (231 Lt) už barelį.

Priminsime, kad, jeigu tikėtume rugsėjį pateiktomis Pasaulio banko prognozėmis, Rusijos ekonomikai buvo žadama stagnacija ar netgi recesija – jeigu valdžia nesiims įgyvendinti struktūrinių reformų. Pasaulio banko analitikai teigia, kad Rusija greičiausiai jau pasiekė „potencialios gamybos maksimumą“.

Pagrindiniame Pasaulio banko scenarijuje teigiama, kad Rusijos laukia stagnacija: prognozuojamas vos 0,5 proc. ūkio augimas 2014 metais, o 2015 ir 2016 metais - atitinkamai 0,3 ir 0,4 proc.
Pesimistiniame scenarijuje kalbama apie laukiamą recesiją. Lyginant su 2014 metais, kai augimas siekia 0,5 proc., ekonomika 2015 ir 2016 metais atitinkamai smuks 0,9 ir 0,4 proc.

Vakarų Rusijai pritaikytos sankcijos gali paskatinti ir rekordinį tarptautinių rezervų Rusijos centriniame banke sumenkimą, mažės pelnas už naftą, susilpnės ir šalies ūkio imunitetas vidiniams sukrėtimams. Rusiją recesija pasieks ir šiais metais (nuosmukis sieks 1 proc.), o 2015 metais prasidės stagnacija – tokią prognozę pateikia agentūra „Moody‘s“.

Įdomi buvusio Rusijos finansų ministro Aleksejaus Kudrino pozicija. Prieš savaitę jis prognozavo nulinį ekonomikos augimą ir stagnaciją. Jis įsitikinęs, kad galimas sankcijų Rusijai griežtinimas šalies ūkyje gali išprovokuoti recesiją ir netgi baigtis dar liūdniau: gresia realus BVP smukimas net 3-4 proc. Sankcijos, paremtos vadinamuoju Irano scenarijumi, Rusijai smogtų dar skaudžiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (631)