Kinija jau paskelbė, kad imsis atsakomųjų priemonių, bet tokiu atveju JAV prezidentas grasina papildomais tarifais. Prekės, kurioms jie taikomi, sudaro liūto dalį Kinijos eksporto į Jungtines Valstijas.

Prekybos ginčai kenkia pasaulio ekonomikai, įvesti tarifai plienui ir aliuminiui, Baltieji rūmai grasina priemonėmis Europos automobilių importui.

JAV tarifai paveiks platų Kinijos prekių spektrą. Tai - keleiviniai automobiliai, radijo siųstuvai, orlaivių dalys ir kompiuterių kietieji diskai. Ši produkcija yra iš pramonės šakų, kurias D. Trumpo administracija kaltina naudojant nesąžiningą prekybos praktiką.

Pekinas ketina atsakyti tarifais pradžioje beveik 30 mlrd. dolerių vertės JAV prekėms. Jie įsigalios penktadienį ir apims daugelį žemės ūkio ir maisto produktų, tokių kaip sojos pupelės, o tai pakenks JAV ūkininkams. Vėliau bus taikomos atitinkamos priemonės Jungtinių Valstijų naftai, propanui ir cheminėms medžiagoms.

Ekonomistai įspėja, kad agresyvi prekybos politika ir protekcionizmas kenkia pasaulio ekonomikos augimui ir naujų darbo vietų kūrimui. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde taip pat perspėjo, kad „akis už akį, dantis už dantį“ taktika reikš „pralaimėtojus abiejose pusėse“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)