Šį klausimą svarstė Darbo santykių komisija, kuri nusprendė tęsti diskusijas dėl MMA formulės tikslinimo, į posėdžius kviečiant dalyvauti Ekonomikos ir inovacijų, Finansų ministerijų bei Lietuvos banko atstovus.

Pasak Trišalei tarybai šiuo metu pirmininkaujančios, Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidiumo narės Aurelijos Maldutytės, galutinio sprendimo dėl MMA šiame posėdyje kol kas neplanuojama priimti.

„Mes laukiame finansų ministerijos rugsėjo pradžiai pažadėtų makroekonominių prognozių, o turėdami tuos atnaujintus skaičius, rugsėjo 13 dieną šauksime papildomą posėdį, kur formuluosime galutinę Trišalės tarybos poziciją dėl MMA“, – BNS sakė A. Maldutytė.

Ji taip pat abejojo, ar Trišalei tarybai pavyks sutarti dėl vieningo sprendimo.

„Paskutinius trejus metus tos nuomonės buvo tikrai nesutampančios. Jeigu ta tarybos nuomonė būtų vieninga, gal tada ir Vyriausybė labiau į ją atsižvelgtų“, – sakė A. Maldutytė.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis.

Verslo atstovai ne kartą yra minėję, kad formulė turėtų būti tikslinama, į MMA apskaičiavimą įtraukiant ir darbo našumą, tuo metu profsąjungos formulės keisti nenori. Pasak jų, darbuotojų atlyginimai ir produktyvumas nėra susiję, jis didėtų verslui didinat investicijas.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė praėjusią savaitę teigė, kad MMA iki mokesčių galėtų kilti 70 eurų iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų iki 740 eurų. Tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, jog toks pasiūlymas nėra finansiškai subalansuotas. Anot jos, tiek MMA, tiek NPD turėtų didėti panašiu tempu.

Lietuvos pramonininkų konfederacija teigė, kad MMA didinimas padidintų bankrotų skaičių, todėl siūlė MMA kol kas nedidinti. Tuo metu profsąjungos teigė, jog MMA turi augti mažiausiai 19 proc., kaip siūlė Lietuvos bankas.

Lietuvos bankas birželį pareiškė, kad MMA kitąmet galėtų augti 18,9 proc., arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo siūlo atsargesnius ir vėlesnius sprendimus ar dalinį MMA didinimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją