„Tyrimas, susijęs su „Panamos dokumentais“, demaskuoja tamsiąją pasaulinės finansinės sistemos pusę, tai yra sistemą, kurioje bankai, teisininkai ir profesionalūs finansininkai leidžia korumpuotiems subjektams slėpti slaptose įmonėse neteisėtai susikrautus kapitalus“, - teigiama organizacijos pranešime.

Anot „Transparency International“, valstybių vadovai turi susitelkti ir uždrausti įmones, kurios palaiko plataus masto korupciją ir padeda korumpuotiems subjektams nevaržomai naudotis turtais, užgyventais nesąžiningu keliu.

Organizacija taip pat paragino šalis, priklausančias Didžiajam dvidešimtukui (G20), užtikrinti nuosavybės registrų prieinamumą ir taikyti sankcijas valstybėms, kurios to nedaro.

Balandžio 3 d. vakare žiniasklaida publikavo dokumentus, nurodančius, esą Panamos teisinių paslaugų įmonė „Mossack Fonseca“ padėdavo klientams plauti pinigus, išvengti mokesčių ir aplenkti įvairias sankcijas. Dokumentuose minimi 72 buvę ir dabartiniai įvairių valstybių vadovai. Iš 11,5 mln. paviešintų dokumentų matyti, kad pasaulio turtingieji ir įtakingieji naudojosi mokesčių rojumi vadinamomis šalimis, kad nuslėptų savo didžiulius turtus. Įmonė „Mossack Fonseca“ savo klientams teikė verslo valdymo paslaugas vadinamuosiuose mokesčių rojuose.

Nutekintuose dokumentuose yra duomenų apie slaptas lengvatinių mokesčių įmones, susijusias su buvusio Egipto prezidento Hosnio Mubarako, Libijos lyderio Muammar Gaddafio, Sirijos prezidento Basharo al Assado, Ukrainos prezidento Petro Porošenkos, Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino šeimomis ir bendražygiais.