Dėl nusmukusio rublio kurso ir sankcijų daugelis Rusijos gyventojų planuoja vykti ne į Austriją ar Prancūziją, bet į Krymą ar Sočį. Vieni trumpina atostogų trukmę, o kiti renkasi pigesnius viešbučius ar riboja pirkinius, rašo gazeta.ru.

Atostogų užsienyje paklausa mažėja dėl nestabilios padėties tiek turizmo, tiek valiutų rinkoje. Rusijos gyventojus gąsdina virtinė atvejų, kai buvo sustabdyta turizmo įmonių veikla. Tokie bankrotai prasidėjo nuo vasaros vidurio ir tęsiasi iki šiol: vien tik gruodį keturi Rusijos turistinių kelionių operatoriai pranešė nebegalintys vykdyti savo įsipareigojimų. 

Be to, smunkantis rublio kursas kasdien didina poilsiui ir transportui būtinas išlaidas. Tačiau noras per žiemos šventes kur nors išvykti neišblėso, nors turistų srautai ir yra sumažėję. Pasikeitė ir kelionių kryptys. Gazeta.ru turizmo srities atstovų teiravosi, kaip rusų turistai pradėjo taupyti.  

„Rinkoje mažėja naujametinių išvykų į užsienį paklausa. Ji smuko iki 50 proc.", - gazeta.ru sakė įmonės „Sviaznoi travel“ direktorius Aleksejus Dorošas. 

„Tez tour“ komercijos direktorius Aleksandras Burtinas skaičiuoja, kad paklausa sumažėjo vidutiniškai 30-35 proc. Žmonės atsisako naujametinių atostogų užsienyje, kad nepritrūktų asmeninių lėšų, kai per pastaruosius mėnesius rublio kursas smuko daugiau kaip 60 proc.

Ryškiausiai sumažėjo pageidavimas atostogauti Europos slidinėjimo kurortuose, kurie tradiciškai tarp rusų būdavo labai populiarūs. Pavyzdžiui, turistų srautas į Austrijos kalnų kurortus sumažėjo daugiau kaip 40 proc., sakė A. Burtinas.

„Išaugus užsienio valiutų kursui, pardavimai pačiomis populiariausiomis Europos kryptimis – Prahos, Barselonos, Paryžiaus, Romos, Vienos, Milano, Londono – smuko 27,5 proc.“, – teigia internetinės kelionių agentūros DaTravel.com atstovai. 

Paieškų svetainės „Kayak“ atstovai taip pat pastebi, kad paklausa naujametinėms kelionėms sumažėjo. Bilietų į Kijevą, Helsinkį, Ženevą ir Rygą poreikis smuko daugiau kaip 50 proc., sakė „Kayak“ direktorius Rusijai, NVS ir Artimųjų Rytų šalims Andrejus Verbickis.

Nepaisant mažėjančių kelionių pardavimų, rusai nesiliovė ieškoję vietų atostogoms, sakė bilietų ir viešbučių paieškos svetainė momondo.com. 

„Lėktuvų bilietų paieškos naujametėms ir ponaujametinėms kelionėms, t.y. išvykstant gruodžio pabaigoje ir grįžtant sausį, mūsų svetainėje nesumažėjo. Atvirkščiai, tokių užklausų kiekis, palyginus su praėjusiais metais, net išaugo, - sakė momondo.com atstovė Rusijoje Irina Riabovol. – Kitas reikalas, kad pasikeitė mūsų tėvynainių kelionių krypčių prioritetai“. 

Palyginus su tuo pačiu 2013 metų periodu, paklausa bilietams į Barseloną smuko 23 proc., į Romą – 32 proc., į Paryžų – 43 proc., o į palyginus „nebrangią“ Prahą – 15 proc., pažymėjo įmonės atstovė. 

Momondo.com atstovai tuo pačiu pastebi, kad rusai dažniau pradėjo ieškoti poilsio variantų Azijoje – tai susiję su valiutų kurso pokyčiais. Išaugusį Azijos populiarumą pastebėjo ir svetainė ozon.travel. 

Vartotojų logika yra aiški: žmonės nenori atsisakyti kelionių ir trokšta atitrūkti nuo kasdienybės, tačiau yra linkę taupyti. Atostogauti Europoje tampa vis brangiau, todėl auga susidomėjimas vidaus turizmu. 

Turistinių kelionių žiemos periodu paklausa gali mažėti 35 proc., prognozuoja Rusijos turizmo operatorių asociacija. Tai susiję su geopolitinėmis priežastimis ir krentančiu rublio kursu.

Absoliučia naujos tendencijos lydere tapo Krymo sostinė. Bilietų į Simferopolį pardavimai per vienerius metus išaugo 360 proc. Būtent šis miestas pirmauja tarp naujametinių atostogų krypčių, gazeta.ru sakė „Biletix“. 

„Ryškiai pastebima tendencija trumpinti išvykų laiką, - pasakojo „Tez tour“ atstovai. – Pavyzdžiui, anksčiau žmonės per žiemos šventes stengdavosi išvykti maksimaliam atostogų laikotarpiui – dviem ar trims savaitėms. Dabar patys populiariausi yra savaitės trukmės turai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (558)