Vilnietė Laura lapkritį į JAV išsiuntė 10 siuntinių – kalėdinių dovanų. Po kurio laiko sistemoje, kurioje įvedus siuntinio numerį matai jo kelią, Laura pastebėjo, kad siuntiniai kažkur dingo.

„Bandant siuntinio ieškoti per JAV pašto sistemą, gavau oficialių raštą, kad siuntiniai į jų šalį neįvažiavo ir jie nieko apie siuntinius nežino. Žodžiu, jie neišsiųsti iš Lietuvos“, - pasakojo pašnekovė.

Ji kreipėsi ir į „Lietuvos paštą“, ir į Ryšių reguliavimo tarnybą (RRT). „Iš RRT gavome neoficialų atsakymą, kad visi tuo metu iš Lietuvos siųsti siuntiniai sulaikyti ir uždaryti kažkokiame angare“, - sakė vilnietė. Pasak jos, padėti stengėsi ir situaciją aiškinosi pašto darbuotojai.

Sužinojusi, kad dingę tūkstančiai iš Lietuvos siųstų siuntinių, Laura surado daugiau panašiose situacijose atsidūrusių asmenų. Pašnekovės žiniomis, kažkur buvo dingę siuntiniai, iš Lietuvos išsiųsti lapkričio 10-21 dienomis.

„Įprastai siuntinys į JAV nueina per dvi savaites, tačiau jau sausis, o tūkstančiai lapkritį išsiųstų siuntinių adresatų dar nepasiekė“, - skundėsi ji. Visgi sausio 13-ąją Laura sužinojo, kad siuntiniai „paleisti“ ir jau yra pakeliui į JAV.

Vilnietės žiniomis, panašių bėdų turėjo ir, pavyzdžiui, anglai, prancūzai, tačiau jie pašto tinklalapiuose parašė įspėjimus. Tuo metu „Lietuvos paštas“ jokios oficialios informacijos neteikė.

„Manau, keli šimtai žmonių iki šiol nežino, kur jų siuntiniai yra ir kad jų adresatų nepasiekė. Kas siuntė kalėdines dovanas tikriausiai tiki, kad siuntiniai seniai nuėjo. Juk neskambinsi ir neklausi, ar gavai mano dovaną“, - kalbėjo Laura.

Paštas: užsilaikiusių siuntų nebeturime

„Lietuvos pašto“ Operacijų tarnybos direktorius Tomas Jackevičius DELFI aiškino, kad problemų su siuntiniais kilo JAV sugriežtinus saugumo priemones bei oro uostus paralyžiavus sniegui.

Pasak T. Jackevičiaus, dėl galimos terorizmo grėsmės nuo praėjusių metų lapkričio vidurio iki šių metų vasario 7 d. į JAV siunčiamoms tarptautinėms pašto siuntoms, sveriančioms 500 gramų ir daugiau, taikomos sugriežtintos saugumo priemonės.

Be to, pagal JAV administracijos įvestus reikalavimus, kiekviena siunta, sverianti 500 g ir daugiau, pirmiausia 4 paras turi būti laikoma toje šalyje, iš kurios išsiunčiama. Tik po 4 parų siuntos gali būti išsiųstos į JAV.

Siuntiniai į JAV esą vėlavo ne tik dėl griežtų saugumo reikalavimų, bet ir dėl sudėtingų oro sąlygų – nuo gruodžio vidurio dauguma oro uostų neveikė ne tik JAV, bet ir daugelyje Europos miestų, buvo atšaukta šimtai skrydžių.

T. Jackevičiaus teigimu, dėl susidariusių transporto spūsčių kai kurie JAV oro uostai ir dabar dar
negali priimti siuntų, nes atidedami lėktuvų skrydžiai.

„Šiuo metu visos siuntos į JAV jau pasiekė adresatus, tad užsilaikiusių siuntų nebeturime“, - tikino Operacijų tarnybos direktorius.

„Lietuvos paštas“ klientus informuoja, kad jų siuntinys adresatą pasieks daug greičiau, jei bus nedidelis – iki 500 g. Paštas rekomenduoja bent jau iki vasario 7 d. susilaikyti nuo didesnių siuntinių į JAV.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją