Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartyje, kurią matė DELFI, iš dalies patenkintas A. Zuokienės prašymas taikyti laikinąsias apsaugos priemones jos su vyru sukauptam turtui.

Birželio 18 dienos nutartyje rašoma, kad sutuoktinių santykiai yra įtempti, tarp jų kilęs ginčas dėl dalinamo turto.

„Pasak A. Zuokienės, A. Zuokas 2018 metų gruodį jau ėmėsi veiksmų dėl bendro turto vertės mažinimo“, – teigiama dokumente.

A. Zuokienė ginčija 2018 metų gruodžio 20 dieną sudarytą 24,04 proc. įmonės „BNA Grupė“ akcijų perleidimo sandorį šios įmonės vadovui Gyčiui Trinkūnui. Vilniaus miesto tarybos narė prašo šį sandorį pripažinti negaliojančiu ir grąžinti turtą buvusiam savininkui.

Teismo dar prašoma areštuoti ir uždrausti be A. Zuokienės sutikimo naudotis A. Zuoko turimomis 71,05 proc. „BNA Grupės“ akcijomis, 36,11 proc. „BNA Ergo“ akcijomis ir 5,05 proc. „Trakų miesto Žalgirio jachtklubas“ akcijomis. Arešto prašoma ir dėl 24,04 proc. valdomų G. Trinkūno „BNA Grupės“ akcijų.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Eglė Mauricė tenkino šiuos A. Zuokienės prašymus. „Teismas vertina, kad neatmestina atsakovų valdomų vertybinių popierių perleidimo rizika, todėl tikslinga tenkinti A. Zuokienės prašymą“, – rašoma dokumente.

Nors nutartis dar galėjo būti skundžiama Vilniaus apygardos teismui, atskirojo skundo padavimas nesustabdo skubaus jos vykdymo.

„Skyrybų procese Agnė yra areštavusi visas man asmeniškai priklausančias akcijas. Teismas yra priėmęs sprendimą, kad aš negaliu su šiomis akcijomis nieko daryti“, – DELFI sakė A. Zuokas.

Jis teigė, kad šis teismo sprendimas kenkia įmonių veiklai.

„Įmonės yra gyvas organizmas, reikia paskolas pratęsti, reikia banko garantijas išleisti tiekėjams už siunčiamus „Benetton“ drabužius. Bankai į tokius dalykus žiūri labai atsargiai“, – komentavo politikas.

Prašė areštuoti butą ir pinigus

A. Zuokienė teismo dar prašė areštuoti A. Zuoko vardu registruotą šeimos butą Užupio g. 30, kur per 48-ąjį moters gimtadienį vyko su Jonu Meku siejamų daiktų kraustymas.

Agnė Zuokienė

76 kvadratinių metrų gyvenamojo ploto ir 3 kambarių butas, Registrų centro 2017 metų masinio vertinimo metu, įvertintas 170 tūkst. eurų.

Taip pat prašyta areštuoti A. Zuoko vardu registruotą pastatą-kavinę-piceriją, esančią Paupio g. 3.

Vieno aukšto 74,75 kv. m pastatas Registrų centro pastarąjį kartą vertintas tik 2003 metais. Tuomet jo vertė buvo 89.782 eurai.

Šiuo metu pastatą nuomojasi „Užupio picerija“, kurią valdo įmonė „Itališkas skonis“ (akcininkai – Asta Naumenko ir Salvatore Antonio Meschino).

Kaip pažymėjo teismas, picerija ir butas laikytini bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe. „Kadangi objektai įgyti santuokos metu (picerija 1998 metų balandžio 27 dieną, butas – 1996 metų sausio 25 dieną), tikimybė, jog notaras tvirtintų sandorį be A. Zuokienės sutikimo yra minimali <...> NT areštas būtų perteklinė priemonė, todėl prašymas netenkinamas“, – rašoma teismo nutartyje.

A. Zuokienė teismo dar prašė areštuoti A. Zuoko banko sąskaitose esančias pinigines lėšas, kurių bendra vertė 222.588,8 euro.

Teismas pažymėjo, kad taikant piniginių lėšų areštą, turi būti laikomasi ekonomiško principo. Įvertinta, kad A. Zuokui po santuokos nutraukimo galimai atitektų 847.581,02 euro vertės turtas. Jis dar galimai turi kito turto: meno ir juvelyrikos dirbinių, 96.000 eurų piniginių lėšų ne banke.

Be to, politikas gauna 2.250 eurų pajamų per mėnesį iš turto nuomos. Taip pat – gauna reguliarias pajamas iš „BNA Grupės“ (iki 2 tūkst. eurų popieriuje per mėnesį), pastovias sumas iš Vilniaus miesto savivaldybės administracijos.

„Pinigų areštas būtų neproporcingai suvaržantis A. Zuoko teises“, – rašoma nutartyje.

Užupio g. 30

Verčiasi prekyba alkoholiu

Kaip nurodoma A. Zuoko privačių interesų deklaracijoje, ryšys su „BNA Ergo“ jį sieja nuo 1999 metų, su „BNA Grupe“ – nuo 2001 metų, o su „Trakų miesto Žalgirio jachtklubu“ – nuo 2008 metų.

Jachtklubas neseniai įgijo teisę atstatyti buvusią irklavimo bazę Trakuose. 2018 metais vandens transportui būdingų paslaugų veikla užsiimanti Trakuose registruota įmonė iš viso turėjo 155.039 eurus turto, gavo 30.027 eurus pardavimo pajamų, o jos grynasis pelnas sudarė 5.769 eurus.

Registrų centro duomenimis, 2016 metais „Trakų miesto Žalgirio jachtklubo“ akcininkais buvo „BNA Grupė“ (61,25 proc. akcijų), Lietuvos sporto draugija „Žalgiris“, (33,69 proc.) ir A. Zuokas (5,05 proc.).

Zuokų namų adresu registruota įmonė „BNA Grupė“, „Sodros“ duomenimis, turi 8 darbuotojus, užsiima nekilnojamuoju turtu ir patalpų nuoma. 2018 metų finansinėje ataskaitoje teigiama, kad įmonė iš viso turėjo 2.387.245 eurų turto, gavo 369.993 eurus pardavimo pajamų, o jos grynasis pelnas siekė 83.318 eurų.

Užupio g. 30 įsikūrusi „BNA Ergo“ turi du filialus – Klaipėdoje ir Šiauliuose. Įmonė užsiima prekyba drabužiais ir alkoholiniais gėrimais, turi 44 darbuotojus.

Iki 2018 metų gruodžio 17 dienos įmonei vadovavo A. Zuokienė. Kaip pagrindinė jos darbovietė „BNA Ergo“ įvardyta ir savivaldybių tarybų rinkimų metu.

„BNA Ergo“ Registrų centrui dar nėra pateikusi 2018 metų finansinės ataskaitos, nors turėjo tai padaryti. 2017 metais įmonė iš viso turėjo 1.100.636 eurus turto, gavo 1.844.062 eurus pardavimo pajamų, bet patyrė 70.840 eurų nuostolį.

Pranešė per gimtadienį

Zuokai susituokė 1992 metais. Tuo metu A. Zuokas buvo nepriklausomas „Worldwide Television News“ žurnalistas, specialusis politinis korespondentas Maskvoje, Karabache, Abchazijoje, Čečėnijoje.

1994 metais A. Zuokas pasuko verslo keliu. „Būdamas 26 metų pradėjo elektronikos pardavimo verslą. Vėliau atidarė kompanijos „United Colors of Benetton“ parduotuvę. Dar po kelerių metų pasirašė sutartį su „McDonald’s Europe“ dėl pirmo Lietuvoje greitojo maisto restorano, kuris atvėrė duris Vilniuje, Gedimino prospekte“, – rašoma jo Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktoje biografijoje.

Sostinės meru A. Zuoką pirmą kartą išrinko 2000 metais. Po dviejų kadencijų jis metus pabuvo savivaldybės tarybos nariu, o 2008–2009 metais dirbo Seime. Nuo 2011 iki 2016 metų A. Zuokas vėl buvo meras, o dabar jau antrą kadenciją dirba savivaldybės taryboje.

Artūras Zuokas

Politikas yra teistas už papirkimą. Vėliau teistumas panaikintas.

Su žmona Agne vyras susilaukė trijų vaikų: Gabrielės, Domanto ir Emilijos.

Apie tai, kad Zuokai skiriasi visuomenė sužinojo birželį. A. Zuokienė žurnalui „Žmonės“ pasakojo, kad pagrindinė jų skyrybų priežastis ir yra labai žmogiška. „Mes vienas kitam asocijuojamės su bėdomis“, – sakė ji.

Praėjusią savaitę laidoje „DELFI Diena“ dalyvavęs A. Zuokas teigė, kad apie žmonos norą skirtis sužinojo per savo 50 metų jubiliejų, t.y. 2018 metų vasario 21 dieną.

„Tą dovaną aš gavau ryte, kada Agnė pasakė, kad ji norėtų skirtis. Tame režime gyvename jau 2 metus“, – sakė jis.

A. Zuokas dar atskleidė, kad A. Zuokienei siūlė povedybinę sutartį.

„Apie mane daug mitų sukurta, kaip apie labai labai turtingą žmogų ir panašiai. Šiuo atveju pasiūlymo esmė – įvertinant turtą, akcijas, pinigus, tai, kad prisiimu visus bendrus finansinius įsipareigojimus, paskolas – būtų kažkur apie 700 tūkst. eurų. Tokios yra galimybės tiek mano, tiek įmonių. Toks yra pateiktas pasiūlymas jau beveik 2 metus“, – sakė A. Zuokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (677)