Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas negalutinis, jį dar galima apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Trakų savivaldybės taryba bendrovei “Kempingas slėnyje” buvo leidusi rengti detalųjį planą, numatydama žemės sklypų ribų, ploto, naudojimo būdo ir pobūdžio, rekreacinių išteklių naudojimo ir apsaugos režimo, teritorijos tvarkymo priemonių bei reglamentų nustatymą.

Parko direkcija tikino, kad savivaldybės sprendimas panaikino apribojimus plėsti esamas poilsio bazes. Teritorija yra valstybinės reikšmės miško žemėje - Trakų istorinio nacionalinio parko miškų 77 kvartale.

Pasak administracijos, miško žemė kitomis naudmenomis pagal Lietuvos miškų įstatymą gali būti paverčiama tik išimtiniais atvejais, Vyriausybės nustatyta tvarka, derinant valstybės, miško savininko ir visuomenės interesus.

TINPD baiminosi, kad dar vienos rekreacinės įstaigos statyba iš esmės pakeistų susiformavusį kraštovaizdį, o tai visiškai nesuderinama su parko planavimo schemos sprendiniais.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinę bylą, nusprendė, kad Trakų savivaldybės taryba, nepaisydama Saugomų teritorijų įstatymo, Miškų įstatymo, TINP planavimo schemos ir TINP nuostatų, nepagrįstai suteikė prioritetą ne viešajam interesui, o bendrovės “Kempingas slėnyje” - turizmo verslo plėtojimo interesui.

Teismas pažymėjo, kad neteisėtas administravimo subjekto sprendimas leisti rengti detalųjį planą negali būti pateisinamas tuo, kad šis sprendimas nėra teritorijos planavimo dokumentas, o pats detalusis planas turi būti rengiamas pagal nustatytas planavimo sąlygas ir suderintas su atitinkamomis kompetentingomis institucijomis.

Leidimas rengti detalųjį planą yra parengiamasis administracinis veiksmas detaliajam teritorijos planavimui ir jis turi atitikti visus įstatymų bei poįstatyminių aktų reikalavimus, nepažeisti viešojo intereso, nesukelti tretiesiems asmenims nepagrįstų ir neteisėtų lūkesčių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją