„Žymuo LTSR yra visuotinai žinomas buvusios valstybės – Lietuvos Tarybų Socialistinės Respublikos, pavadinimo trumpinys“, – įsiteisėjusiame sprendime teisėjų kolegija pažymėjo, kad raidės LTSR naudojamos tiek oficialiuose dokumentuose, tiek istorinėje ar mokomojoje literatūroje.

Pasak teismo, įregistruotas žymuo LTSR negalės įgyvendinti prekių ženklui priskirtos funkcijos – atskirti vieno asmens prekes ar paslaugas nuo kito asmens prekių ar paslaugų. Be to, teisėjų nuomone, pareikštas žymuo yra reikalingas ir kitiems ūkio subjektams, tokioms pat prekėms bei paslaugoms žymėti, kuomet visuomenė informuojama apie konkrečius istorinius faktus.

„Todėl jis turi būti prieinamas visiems“, – pabrėžė Lietuvos apeliacinis teismas.

Įregistruoti žymenį VPB pateikė Vilniaus bendrovė „Intraforma“. Jos atstovai nurodė, kad specifinis bendrovės veiklos pobūdis yra svarbus aspektas vertinant, kaip lengvai vartotojas atskirtų žymenį nuo kitų prekių ženklų.

„Įvertinant tai, kad muziejų ir suvenyrų veikla yra specifinė, Lietuvoje nėra subjekto, veikiančio šioje srityje, kuris žymėtų savo paslaugas tapačiu ar panašiu į žymenį prekių ženklu, todėl vidutinis vartotojas lengvai atskirtų žymeniu pažymėtas prekes ar paslaugas nuo kitokiais prekių ženklais žymėtų prekių ar paslaugų“, – aiškino Vilniaus verslininkai.

Be to, anot jų, LTSR nėra nuolat kasdieninėje kalboje naudojamas žodis – jis minimas tik pakankamai siauroje srityje, kalbant apie istorinius įvykius.

Bendrovės „Intraforma“ atstovai taip pat patikino, kad Europos Bendrijos mastu taip pat registruojami prekių ženklai, susidedantys iš anksčiau egzistavusių valstybių pavadinimų ar jų trumpinių – pvz., DDR (Deutsche Demokratische Republik).

Su tokiu reikalavimu nesutiko VPB: „Prekės bei paslaugos, kurioms prašoma įregistruoti žymenį, skirtos visiems vartotojams, tikslinė visuomenė yra paprastas pakankamai informuotas ir protingai pastabus bei nuovokus vartotojas“.

Pasak VPB teisininkų, kadangi žymuo LTSR buvo pareikštas registruoti spaudiniams, knygoms, žurnalams ir pan., taip pat švietimo ir kultūrinei veiklai, kitiems ūkio subjektams, veikiantiems analogiškoje veikloje, jis taip pat yra reikalingas tokioms pat prekėms bei paslaugoms žymėti visuomenę informuojant apie konkrečius istorinius faktus. „Todėl LTSR negali būti registruojamas kaip prekės ženklas“, – aiškino VPB atstovai.

Jų teigimu, keturias raides LTSR sudaro ne šiaip bet koks neturintis prasmės raidžių derinys, o visuotinai žinoma santrumpa, kurios reikšmė vartotojui yra suvokiama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)