Kaip praneša Konkurencijos taryba, LVAT patvirtino, kad taryba pagrįstai pritaikė laikinąsias priemones Marguso Linnamae ir Ivaro Vendelino valdomai bendrovei „MM Grupp“, kurios atžvilgiu institucija vykdo tyrimą dėl galimo Konkurencijos įstatymo pažeidimo.

Uždarame posėdyje bylą išnagrinėjęs LVAT atmetė „MM Grupp“ apeliacinį skundą ir paliko galioti šių metų birželį priimtą Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą. LVAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Konkurencijos taryba balandžio 7 d. nusprendė vienų metų laikotarpiui bendrovei „MM Grupp“ taikyti laikinąsias priemones, tarp kurių – įpareigojimas visą, kaip įtariama, be institucijos leidimo perimtą įmonės „Forum Cinemas“ turtą ir verslą valdyti taip, kad nebūtų pakenkta jo ekonominiam gyvybingumui, tinkamumui parduoti ar konkurencingumui.

Sprendimas dėl laikinųjų priemonių buvo priimtas atliekant tyrimą dėl Estijos bendrovės veiksmų, kuriais, kaip įtariama, buvo įgyvendinta koncentracija be Konkurencijos tarybos leidimo. Institucijos vertinimu, buvo būtina imtis atitinkamų priemonių siekiant užtikrinti tiriamųjų ūkio subjektų tarpusavio ekonominį nepriklausomumą, sustabdyti tolesnių koncentracijos veiksmų ir integracijos įgyvendinimą bei užtikrinti galimybę pritaikyti veiksmingas poveikio priemones tuo atveju, jei Konkurencijos taryba nustatytų, kad buvo pažeisti Konkurencijos įstatymo reikalavimai.

„Apollo Kinas“

Primename, kad institucija dar 2021 m. kovo 8 d. gavo „MM Group“ pranešimą vykdyti koncentraciją. Estijos bendrovė ketino įsigyti 51 proc. (kartu su turimomis akcijomis – 100 proc.) kitos Estijos įmonės „Forum Cinemas Lithuania“ akcijų ir tokiu būdu netiesiogiai perimti pastarosios bendrovės Lietuvos filialo kontrolę.

Tuo metu su „MM Group“, užsiimančios kontroliuojančiųjų bendrovių (holdingo) veikla, susijusios įmonės veikė įvairiose verslo srityse, viena jų – valdė prekės ženklą „Apollo“ ir vykdė kino teatrų veiklą Panevėžyje, kitos – platino Holivudo studijų („The Walt Disney“, „Paramount“, „Universal“) ir nepriklausomų kūrėjų kino filmus. Planuotos įsigyti bendrovės „Forum Cinemas Lithuania“ Lietuvos filialas vykdė kino teatrų veiklą Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Kadangi sandorį planuojančios įmonės laiku nepateikė visos reikalingos informacijos, pranešimo nagrinėjimo terminas buvo sustabdytas. 2021 m. spalio 14 d. Konkurencijos taryba nutraukė koncentracijos nagrinėjimo procedūrą. Sandorį planavusios bendrovės negalėjo vykdyti koncentracijos, nes negavo leidimo.

Konkurencijos tarybos turimi duomenys leido įtarti, kad, nors leidimas koncentracijai nebuvo gautas, sandorį „MM Grupp“ nusprendė vykdyti faktiškai skaidant „Forum Cinemas Lithuania“ turtą ir atskiromis dalimis jį perleidžiant su „MM Grupp“ susijusiems ūkio subjektams.

Kaip skelbė „Delovyje vedomosti“ (DV), 79 proc. „MM Grupp“ akcijų priklauso Margusui Linnamae, kuris įvardijamas kaip „vienintelis Estijos oligarchas“, o 20 proc. – estų verslininkui, investuotojui I. Vendelinui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją