Patikrinimas buvo atliekamas aiškinantis, ar prekybos tinklai tinkamai tvarko vartotojų asmens duomenis įsigaliojus Bendrajam duomenų apsaugos reglamentui. Iš 12 tikrintų bendrovių vienuolikoje buvo nustatyti duomenų tvarkymo pažeidimai, teigiama Teisingumo ministerijos pranešime.

„Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija pateikė rekomendacijas visiems verslininkams, kaip turi būti tvarkomi vartotojų duomenys lojalumo programose. Tai bus gera pagalba prekybininkams, kokių klaidų tvarkant asmens duomenis jie turi nedaryti įsigaliojus Bendrajam duomenų apsaugos reglamentui“ – pranešime sakė teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Patikrinimo metu nustatyta, kad 4 bendrovės renka perteklinę informaciją apie klientus. Pavyzdžiui, trys bendrovės reikalauja, kad klientai, pildydami anketas lojalumo kortelėms gauti, nurodytų tikslią savo gimimo datą. Tikrintojų nuomone, pakaktų, kad vartotojas nurodytų tik gimimo metus ar savo amžių.

Kartais klientų prašoma pateikti dirbančių pagal verslo liudijimus, užsiimančių individualia veikla ar ūkininkų pažymėjimo kopijas. VDAI teigimu, tokių dokumentų rinkimas yra perteklinė informacija bei neadekvati ir neproporcinga priemonė lojalumo programai įgyvendinti. Šiems tikslams įgyvendinti pakaktų, kad asmuo nurodytų pažymėjimo numerį ar panašiai.

Būta atvejų, kai prekybininkai nenurodo, kokiems konkrečiai tretiesiems asmenims (partneriams) vartotojų duomenys gali būti teikiami, todėl klientui pateikiama klaidinanti ar netiksli informacija apie jų duomenų teikimą.

Be to, trys bendrovės, siųsdamos trumpąsias žinutes (SMS) vartotojams su tiesioginės rinkodaros pasiūlymais, nesuteikia aiškios, nemokamos ir lengvai įgyvendinamos galimybės atsisakyti šių žinučių gavimo. Taip pat kai kuriose bendrovėse nėra nustatyta konkrečių asmens duomenų saugojimo terminų, šie terminai yra nepagrįstai ilgi arba apskritai duomenų saugojimo terminas nėra nustatytas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)