Šiandien „Kibiro“ gamybinius įrenginius ir inžinerinius tinklus yra perėmusi įmonė „Utenos senjorai“. Jos vadovas Napalius Kamarauskas sakė, kad teršimas nebevyksta.

Atsiuntė nuotraukų

Apie įmonę „Kibiras“ DELFI sužinojo iš skaitytojo, kuris atsiuntė nuotraukų su plastiko gabalėliais nusėtu lauku. Skaitytojo įtarimus patvirtino Aplinkos apsaugos departamento viešųjų ryšių specialistė Ieva Krikštopaitė.

Ji nurodė, kad 2019 metais įmonėje buvo atliktas vienas planinis patikrinimas dėl išrašytų dokumentų už plastikinės pakuotės sutvarkymą teisėtumo ir du neplaniniai patikrinimai.

„Per vieną iš neplaninių patikrinimų įmonėje buvo užfiksuotas nelegalus nevalytų nuotekų išleidimas į aplinką. Neplaninis įmonės „Kibiras“ patikrinimas buvo vykdomas atsižvelgiant į gautą pranešimą dėl aplinkos teršimo nevalytomis nuotekomis ir plastiko atliekomis, – pasakojo ji. – Aiškinantis pranešime nurodomas aplinkybes dėl galimos aplinkos taršos nuotekomis ir plastiko atliekomis, buvo apžiūrėta „Kibiro“ teritorija.

Apžiūros metu užfiksuota, kad iš įmonės teritorijoje esančio šulinio vamzdžiu nuotekos buvo leidžiamos į duobę, kurioje numatyta planuojamų nuotekų valymo įrenginių įrengimo vieta.“

Negana to, kaip pasakojo I. Krikštopaitė, galimai siekiant nuslėpti šį faktą, vamzdis ir visas duobės plotas buvo uždengti tentine medžiaga.

„Atliekamo neplaninio patikrinimo metu duobėje buvo susikaupęs nenustatytas kiekis smulkinto plastiko atliekomis užteršto vandens. Iš duobės (būsimų nuotekų valymo įrenginių vietos) požemine pralaida nuotekos, užterštos smulkinto plastiko atliekomis, tekėjo į melioracijos griovį“, – sakė ji.

Parodė su dažais

I. Krikštopaitė dar sakė, kad kadangi „Kibiro“ atstovai nuotekų išleidimo į aplinką faktą neigė, buvo nutarta paimti išleidžiamų nuotekų mėginių ir į šulinį, iš kurio į aplinką buvo išleidžiamos nuotekos, įpilti fluorescencino dažų.

„Į šulinį, iš kurio vamzdžiu tekėjo nuotekos, įpylus fluorescencino dažų, po kurio laiko iš vamzdžio į būsimų nuotekų valymo įrenginių vietoje esantį griovį tekančios nuotekos nusidažė fluorescencino dažams būdinga žalia spalva. Taip buvo įrodytas nuotekų išleidimo į planuojamų nuotekų valymo įrenginių vietą ir aplinką faktas.

Aplinkos apsaugos agentūros specialistai iš tarpinių nuotekų šulinių paėmė nuotekų mėginių. Tyrimų rezultatai parodė, kad iš tarpinių nuotekų šulinių paimtuose nuotekų mėginiuose nustatytos momentinės teršalų koncentracijos neviršijo Nuotekų tvarkymo reglamente gamybinėms nuotekoms taikomų didžiausių leistinų taršos momentinių ir vidutinių koncentracijų“, – sakė ji.

Aplinkos apsaugos departamento atstovė dėstė, kad, nepaisant to, nevalytų nuotekų išleidimas į aplinką pažeidžia Nuotekų tvarkymo reglamento reikalavimus, kurie numato, kad prieš išleidžiant į gamtinę aplinką nuotekos turi būti tvarkomos reikalavimus atitinkančiose centralizuotose, atskirose arba grupinėse nuotekų tvarkymo sistemose. Nuotekų išleidimas į aplinką įmonei išduotame Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidime nėra numatytas.

„Už tai įmonei bus taikomos poveikio priemonės. Taip pat „Kibirui“ buvo duoti privalomieji nurodymai nutraukti teršimą ir sutvarkyti aplinką“, – sakė I. Krikštopaitė.

Specialistė nurodė, kad šiuo metu nuotekos nebeleidžiamos, jos apvalomos dviejų pakopų sėsdintuve ir grąžinamos atgal į gamybą, bet privalomasis nurodymas dėl plastiko atliekomis užterštos aplinkos sutvarkymo neįvykdytas, todėl bus sprendžiama dėl tolimesnių veiksmų.

„Taip pat pažymėtina, kad išduotą leidimą, gamybinius įrenginius ir inžinerinius tinklus 2019 metų gruodžio mėnesį iš „Kibiro“ perėmė įmonė „Utenos senjorai“.

„Kibiras“ užsiima plastiko atliekų perdirbimu, gamybinės nuotekos susidaro smulkinamo plastiko plovimo metu. Pagal technologiją sistema turėtų būti uždara, recirkuliacinio tipo, neišleidžiant nuotekų į aplinką“, – pridūrė I. Krikštopaitė.

Konfliktas dėl akcijų

Juridinių asmenų registro duomenimis, „Kibiras“ įsikūręs Utenos rajono Nemeikščių kaime.

Šiuo metu įmonei vadovauja Rimvydas Lašakonis, tačiau teismo sprendimu jam uždrausta atlikti įmonės direktoriaus pareigas.

Nuo 2012 iki 2019 metų „Kibirui“ vadovavo Rosita Kamarauskienė. Ji DELFI paaiškino, kad su dabartine įmonės akcininke įmone „Sailora“ bylinėjasi teisme.

„Norėjome parduoti įmonę, tačiau nevykdė įsipareigojimo ir, suklastoję dokumentus, perėmė akcijas Registrų centre. Todėl mes pateikėme ieškinį, įmonės veikla šiuo metu sustabdyta. Jie nėra teisėti akcininkai“, – apie „Sailoros“ savininkus Vaclovą Laucių ir Vitą Šukį sakė ji.

Komentuodama Aplinkos apsaugos departamento radinius, R. Kamarauskienė aiškino, kad teršiama nebuvo.

„Tik buvo įtariama. Daryti tyrimai ir jokios viršijimo normos nenustatytos. Mes leidome į atskirą kanalą, ne į upelius ar dar kur nors. Suprantu, kad dabar iškeltas tas klausimas, iškelta pompastika, kas buvo, o tą patį dariau ir aš. Taip, tai opus klausimas, bet pas mus tikrai nebuvo leista į upelius.

Mes ir išleidome, pas mus uždara cirkuliacija, perdirbimas. Kas nebetinka – buvo išvežta į komunalinius vandenis, o kita buvo iš naujo naudojama gamyboje“, – sakė ji.

2018 metais „Kibiras“ gavo 446 486 eurus pardavimo pajamų, uždirbo 8 230 eurų grynojo pelno.

„Sodros“ duomenimis, 2020 metų sausio 20 dieną įmonė turėjo 1 darbuotoją ir 1394,09 euro skolą Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui.

Sutvarkė

„Utenos senjorų“ vadovas N. Kamarauskas patvirtino, kad perima „Kibiro“ įrangą ir sakė, kad jau užsiima plastiko atliekų perdirbimu.

„Dabar sutvarkyta. Uždaras ciklas yra, niekur nebeišleidžiame nuo pernai. Dar „Kibiras“ nebeišleisdavo.

Nepasikartos. Dabar jau padaryta speciali duobė, į kurią patenka. Mes plastmasę iškart grąžiname į gamybą kartu su vandeniu. Tik dumblą išsikasame ir išvežame į šiukšlyną“, – sakė jis.

„Sodros“ duomenimis, 2020 metų sausio 20 dieną „Utenos senjorai“ turėjo 15 darbuotojų, kuriems lapkritį popieriuje mokėjo 429,90 euro per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)