R. Abramovičius perdavė V. Putinui 33 milijonus eurų kainuojančią jachtą ir tai yra tik vienas iš daugelio įgijinių, kurie leido Rusijos prezidentui sukaupti milžiniškus turtus. Tokie įtarimai pasigirdo po to, kai aukštas amerikiečių pareigūnas atvirai apkaltino Rusijos prezidentą korupcija, nepotizmu ir tiesioginiu valstybės lėšų grobstymu.

Nors V. Putino asmeninis turtas ilgus metus buvo spėlionių ir įtarimų korupcija objektas, tačiau kaltinimams pagrįsti trūko įrodymų. Pats Rusijos prezidentas tokias kalbas atmetė kaip „paprasčiausią nesąmonę“.

BBC programoje „Panorama“ parodytoje dokumentinėje apybraižoje pasakojama, kad V. Putinas sukūrė sudėtingą sistemą, „kaip užmaskuoti savo tikruosius turtus“.

Jiems priskiriama ir prabangi 57 metų ilgio jachta „Olympia“. Buvęs Rusijos valstybinės kompanijos „Soccomflot“ vadovas Dmitrijus Skarga pasakoja, kad šį laivą jam padovanojo R. Abramovičius, kuris perdavė savo dovaną V. Putinui per tarpininką.

„Faktas, kad ponas Abramovičius per savo darbuotoją perdavė jachtą ponui Putinui“, – sakė D. Skarga programai „Panorama“. Jis pridūrė, kad jachta valdoma ir išlaikoma valstybės lėšomis, nors

JAV Finansų ministerija: Putinas yra korumpuotas

JAV Finansų ministerija BBC teigė mananti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra korumpuotas. JAV vyriausybė jau taiko sankcijas V. Putino padėjėjams, tačiau tai ko gero pirmas kartas, kai jis pats tiesiogiai kaltinamas korupcija.

Rusijos prezidento atstovas spaudai BBC sakė, kad „nei vienas iš šių klausimų ar problemų nereikalauja atsakymo, nes tai yra grynas prasimanymas“.

Praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės teismas paskelbė, kad V. Putinas „tikriausiai“ pritarė buvusio agento Aleksandro Litvinenkos žmogžudystei.

Slapti turtai

A. Litvinenka, buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) agentas ir griežtas V. Putino kritikas, Londone radioaktyviuoju poloniu buvo nužudytas 2006 metais.

JAV Finansų ministerijos sankcijas prižiūrintis Adamas Szubinas programai „BBC Panorama“ sakė, kad Rusijos prezidentas yra korumpuotas, o amerikiečių vyriausybė tai žinojusi „daugelį metų“.

„Mes matėme, kaip jis praturtina savo draugus, savo artimus sąjungininkus, ir naudodamas valstybės turtą nustumia į šalį tuos, kurių nemato savo draugais. Ar tai būtų Rusijos energetikos ištekliai, ar kiti jos valstybiniai sandoriai, jis pastato tuos, kurie, jo manymu, tarnaus jam, ir atmeta tuos, kurie netarnaus. Man tai yra korupcijos vaizdas“, – aiškino A. Szubinas.

JAV vyriausybė įvedė sankcijas prieš Kremliaus veikėjus 2014 metais ir nurodė, kad V. Putinas turėjo slaptų investicijų energetikos sektoriuje. Vis dėlto, tuo metu amerikiečiai tiesiogiai jo korupcija nekaltino.

Amerikiečių sankcijos – vėliau jos buvo išplėstos, kad apimtų daugiau asmenų ir organizacijų – sutapo su panašiomis ES priemonėmis prieš Rusiją. Jų imtis paskatino Krymo aneksiją, kurią Rusija įvykdė politinių neramumų Ukrainoje metu.

JAV vyriausybės pareigūnai nenorėjo duoti interviu apie Rusijos prezidento turtus, tačiau A. Szubinas sutiko dalyvauti programoje „BBC Panorama“, kuri nagrinėjo šį klausimą. Pašnekovas nekomentavo slaptos 2007 metų CŽV ataskaitos, kurioje V. Putino turtas buvo įvertintas maždaug 40 milijardų dolerių (37 milijardai eurų), tačiau jis pripažino, kad Rusijos prezidentas sukaupė slaptą turtą.

„Manoma, kad jis gauna valstybinį atlyginimą, kuris per metus siekia maždaug 110 tūkstančių dolerių (apie 102 tūkstančių eurų). Tai nėra tiksli šio žmogaus turto suvestinė, mat jis turi ilgalaikę praktiką, kaip paslėpti savo tikruosius turtus“, – tikino pašnekovas.

Kremlius tokius pareiškimus neigia. 2008 metais prezidentas V. Putinas asmeniškai prabilo apie tvirtinimus, kad jis yra turtingiausias Europos žmogus, sakydamas: „Tai paprasčiausia nesąmonė. Jie tiesiog ištraukė tai iš kažkieno nosies ir ištepė ant savo popierėlių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (535)