Įsigaliojo nauja tvarka

Automobiliai su rusiškos registracijos numeriais į Lietuvą neįleidžiami jau nuo praėjusių metų rugsėjo, tad ir jų mąstai šalyje – gerokai sumažėję.

„Nuo rugsėjo 11-osios iki dabar muitinė yra prie sienos apgręžusi 52 automobilius su rusiškos registracijos numeriais“, – teigė muitinės departamento atstovė Irmina Frolova-Milašienė.

Spaudos konferencija apie Lietuvos muitinės veiklą vykdant sankcijų kontrolę ir priemones jai užtikrinti

O štai nuo kovo 11-osios automobilių su rusiškais numeriais Lietuvoje likti apskritai nebegali.

„Nuo kovo 11-osios dienos, vairuotojai, važinėjantys automobiliais su rusiškos registracijos numeriais, bus laikomi pažeidusiais tarptautines sankcijas ir už tai jiems gresia bauda, ir automobilio konfiskavimas“, – teigė I. Frolova-Milašienė.

Taigi, nuo šiol tokie automobiliai turi arba palikti Lietuvą, arba būti perregistruoti lietuviškais numeriais. Tiesa, tokių atvejų jau fiksuota.

„Nuo rugsėjo 11-osios dienos iki šių metų kovo 1-osios dienos 65 transporto priemonės buvo perregistruotos. Didžiausias sujudimas buvo juntamas būtent praėjusių metų rugsėjo mėnesį, kai buvo registruota 30 transporto priemonių“, – teigė „Regitros“ atstovas Lukas Vosylius.

Lukas Vosylius

Tarnybos pateikė rekomendacijas gyventojams

Kol kas perregistruoti ne visi automobiliai, tačiau gatvėje pamačius automobilį su rusiškais numeriais – skubėti skambinti policijai nereikia.

„Lietuvos muitinė turi duomenis, kad Lietuvoje važinėja kelios dešimtys tokių automobilių su rusiškais numeriais, tačiau norime ir gyventojus įspėti nereaguoti į kiekvieną pravažiuojantį automobilį, nes tai gali būti tranzitu važiuojantys asmenys iš Kaliningrado srities“, – atkreipė dėmesį I. Frolova-Milašienė.

Nors kol kas tokie automobiliai važinėti gali – policijai žmonės apie jos raportuoja.

„Kartas nuo karto tokių pranešimų gauname, bet tai daugiau yra pavieniai pranešimai. Tikrai nėra jų daug. Dažniausiai, tai yra gaunama per ePoliciją“, – tvirtino policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Ramūnas Matonis

Kadangi iš Kaliningrado ir į jį važiuojantys automobiliai Lietuvos teritorijoje gali išbūti parą, tarnybos ragina apie tokius automobilius pranešti tada, jei juos matote ne vieną kartą.

„Jeigu matote tą automobilį, su rusiškais numeriais stovinį kelias paras prie namų ar panašiai – tokie savininkai bus apklausiami, daromas tyrimas, ar jis turi teisę būti Lietuvos teritorijoje.

Jeigu ne – bus automobilis sulaikomas“, – teigė I. Frolova-Milašienė.

„Šiuo metu kaip tik su muitinės departamentu kalbamės apie visą procedūrą, kaip viskas turėtų vykti. Manau, bus sudėlioti taškai, kaip turėtų reaguoti policijos pareigūnas, pamatęs tokius atvejus, nes bausti už šį straipsnį gali tik muitinės departamento pareigūnai“, – teigė R. Matonis.

Tiesa, net ir tie automobiliai su rusiškais numeriais, kurie liko po kovo 11-osios, dar gali būti perregistruoti lietuviškais numeriais.

„Tokiam vairuotojui pateikus prašymą perregistruoti lietuviškus numerių ženklus, kiekvienas prašymas bus vertinamas individualiai“, – teigė L. Vosylius.

Latvija jau nuo vasario vidurio visas rusiškais numeriais registruotas transporto priemones konfiskuoja ir perduoda Ukrainai.

Lietuvoje sprendimas Ukrainai perduoti konfiskuotus automobilius nėra priimtas, tačiau daugiau kaip 200 automobilių muitinės departamentas Ukrainai jau perdavė. Dalis jų – buvo konfiskuoti.

Visą reportažą rasite LNK portale: