Šių metų liepos 3 d., vykdant negyvūninių produktų importo kontrolę, Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos sprendimu buvo sulaikyta UAB „Granex“ į Lietuvą importuojamų gliaudytų žemės riešutų siunta iš Kinijos.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikus laboratorinius tyrimus ir nustačius, kad žemės riešutai užteršti aflatoksinu B1, nutarta 19 tonų siuntą uždrausti tiekti į rinką. Pelėsinių grybų išskiriamo toksino koncentracija riešutuose beveik pusantro karto viršijo nustatytą didžiausią leistiną normą, todėl gamintojui nurodyta siuntą saugiai sunaikinti arba, pateikus atitinkamų atsakingų tarnybų sutikimus, grąžinti gamintojui.

UAB ,,Granex“ kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, prašydamas leidimo pačiai įmonei panaudoti šiuos žemės riešutus saldumyno – chalvos gamyboje, motyvuodami, kad riešutai bus specialiai apruošiami, taip panaikinant taršą toksinais. Atsisakius tokį leidimą išduoti, verslininkai pasirinko kitą būdą ir, nevykdydami teisėtų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių reikalavimų, išsiuntė nesaugią žemės riešutų siuntą iš Lietuvos.

„Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos praktikoje tai pirmas atvejis, kai įmonė nepaisydama teisės aktų reikalavimų, be mūsų tarnybos ir trečiosios šalies sutikimo išveža nesaugią siuntą į kitą šalį. UAB ,,Granex“ paskirta nuobauda Administracinių teisės pažeidimų kodekse nustatyta tvarka, atvejis tolesniam nagrinėjimui perduotas teismui. Su kitomis atsakingomis institucijomis aiškinamės, kodėl buvo leista išvežti sulaikytą siuntą“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus vedėja Jolita Mačiulytė.

Įmonė su tarnybos pozicija nesutinka

Su DELFI susisiekęs įmonės ,,Granex“ direktorius Vytis Armonas teigia, jog įmonė turi Maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno padalinio raštą, kuriame nurodyta, kaip įmonė turi elgtis ir, anot jo, įmonė ėmėsi visų nurodytų veiksmų ir bendrovė planuoja tai įrodyti.

„Mes jokio pažeidimo nepadarėme, o riešutus išvežėme į Baltarusiją. Pagal Baltarusijoje nustatytus normatyvus, toksinai neviršija nustatytos normos ir mums nereikia jokio leidimo iš jų, nes riešutai atitinka jų nustatytus normatyvus. Vienintelį, ką mes padarėme ne taip, mes neinformavome  Maisto ir veterinarijos tarnybos, kad mes išvežėme, tačiau nėra parašyta, kada mes turime informuoti, ar prieš išvežant, ar po“, - dėstė įmonės vadovas.

Jis sako, jog, kai įmonė gavo iš Lietuvos Maisto ir veterinarijos tarnybos atsakymą, ką gali ir ko negali su riešutais daryti, nusprendė, laikydamasi gautame rašte nustatytų reikalavimų, riešutų partiją išvežti į Baltarusiją ir po to apie išvežtą siuntą informavo Maisto ir veterinarijos tarnybą.

„Bet ar dėl to, kad mes jų neinformavome, yra tokio lygio pažeidimas, kad reikia kreiptis į spaudą ir teismus yra klausimas. Kai teko kalbėti su J. Mačiulytė, ji sakė, jog yra susitaikymo galimybė, kad baudos nebus skirta, bet ne baudoje esmė, o informacijoje“, - dėsto V. Armonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)