T. Vidmantas feisbuke rėžė, kad Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys žudo kiną būtent dėl ribojimų kino teatrams – jie iki šiol negali pardavinėti spragėsių, gėrimų, iki šiol žiūrovai salėje turi vilkėti kaukę, tuo metu jie gali apsispręsti verčiau nueiti į barą, kur nėra tokių ribojimų.

„Nesvarbu, ar skiepytas, ar ne, su tuo pasu (Galimybių pasu – „Delfi“), ar ne. Būtent dėl Arūno sprendimų vis dar negalima kine patirti pilnos kino pramogos, t. y. popkornų ir kolos. Toks ant pamąstymo. Kur daugiau galimybių užsikrėsti? a) bare, kur visi geria, stumdosi, garsiai kalba vienas kitam į veidą, nes per muziką nesigirdi; b) kine, kur niekas nekalba, nevaikšto, savo vietoj sėdi ir į tą pačią pusę žiūri. Kitaip sakant, kas sveikiau, sveikatos ministre?“ – pyko T. Vidmantas.

Režisierius apibendrino, kad lietuviams nebeapsimoka kurti komedijų.

„Yra dar kas turi stalčiuose savo filmus, laukia geresnių laikų, bet tuoj nebebus kur jų parodyt.

Kino teatrams jau dabar neapsimoka veikti. Jei niekas greitai nepasikeis, jie užsidarys ir viskas – kinas baigsis visam laikui. Jų vietose stovės verslo centrai. Dėl to kaltas bus tik vienas žmogus – Arūnas Dulkys. Priminsiu apie jį ir prieš sekančius rinkimus“, – rėžė T. Vidmantas.

Šiuo metu galiojančiame operacijų vadovo A. Dulkio sprendime dėl renginių organizavimo būtinų sąlygų yra apibrėžta, kad maitinimas galimas tam skirtose vietose, išlaikant 2 metrų atstumą tarp staliukų, o išsinešti iš bufetų ar barų maistą bei gėrimus draudžiama.

Renginių organizatoriai turi užtikrinti, kad maistas ir gėrimai nebūtų vartojami salėje stebint renginį. Organizatoriai (įskaitant ir kino teatrus) privalo užtikrinti kaukių dėvėjimo kontrolę viso renginio uždaroje erdvėje metu, bei kitus reikalavimus.

„O žinot kokios priežastys, kodėl vis dar negalima popkornų valgyt ir reikia filmus žiūrėt su kaukėm? Nes nėra stalų! Aš nejuokauju, čia iš oficialaus jo atsakymo. Kaip aš interpretuoju šitą argumentą: kai valgai restorane, valgai PRIE STALO, reiškia niekuo neužsikrėsi. Kai valgai kino salėj, NĖRA STALO, reiškia užsikrėsi. Fantastiška logika, ministre. Ar ta pačia galva ir namie sprendimus priimat ar tik darbe?“ – rašo T. Vidmantas.

Savo įraše jis apibendrino, kad jo filmas „Naktinė žvejyba“, kino salėse pradėtas rodyti liepos pabaigoje, yra greičiausiai paskutinis jo filmas.

„Teks kepti serialus arba išvis daryti kažką kito. Sugalvosiu. (…) ateikit į kiną, kol neuždarė į karantiną. O, net susirimavo“, – rašė T. Vidmantas.

„Multikino“ jaučiasi žlugdoma

„Multikino“ kino teatro rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas visiškai pritarė T. Vidmanto nuomonei.

„Ar jūs buvote pastarosiomis savaitėmis Senamiestyje vakare pasižiūrėti, kaip veikia visi naktiniai klubai, barai, restoranai? Kaip ten žmonės elgiasi – ar jie sėdėjo prie bokalų su kaukėmis ir tylėjo, ar vis tik jie šnekučiavosi viduje be kaukių, gėrė alų, buvo triukšmas, muzika ir taip toliau?“, – retorinį klausimą uždavė R. Bilinskas.

Jis patikino, kad kino teatrai, galėdami įsileisti žiūrovus tik su kaukėmis, be gėrimų ir spragėsių, turi tuščias sales.

„Kas ir kam dabar padėjo su savo sprendimais? Mes neturime Galimybių paso, mes turime kaukes, mes turime surinkti iš žmonių gėrimus ir negalime jų įleisti nei su užkandžiais, nei su niekuo. Žmonės tiesiog negrįžta. Ir mes kiną rodom tuščioms salėms. Tai Tadas Vidmantas yra visiškai teisus“, – apgailestavo R. Bilinskas.
Raimundas Bilinskas

Kino teatrai jau organizavo vienos dienos streiką, kuomet kino teatrai nedirbo, tačiau tai situacijos nepakeitė.

„Prašėme duoti bent jau vasarą truputį pagyventi, gavome iš sveikatos apsaugos viceministrės atsakymą, kad čia iš tiesų ne mūsų reikalas. Mes bandėme kalbėtis, bandėme diskutuoti, bandėme įrodyti, kad kino teatrai yra saugi vieta, mes turime padidintas ventiliacijas, mes išlaikome atstumus, ir t.t. Išgirsti nebuvome. Tuo metu visos miestų šventės, Jūrų šventės, barai, koncertai, kur tikrinami ar netikrinami žmonės, Galimybių pasai – puikiai vyksta“, – kalbėjo R. Bilinskas.

Jis viltis nukreipė į Vyriausybės ruošiamus pakeitimus – galbūt peržiūrėjus esamus reikalavimus, kino teatrams laisviau būtų galima veikti bent su Galimybių pasu.

„Mes jaučiamės iš tiesų ir žlugdomi, ir diskriminuojami, ir, kaip sako Tadas, varomi į kapus“, – apibendrino R. Bilinskas.

Ministerija: tai nėra maitinimo įstaigos, bet ribojimai bus peržiūrimi

Sveikatos apsaugos ministerija paaiškina, kad griežtesni ribojimai kino teatrams buvo taikomi kaip ir visiems kitiems renginiams uždarose patalpose. Tačiau trečiadienį ribojimai gali keistis, Vyriausybei ruošiant naują ribojimų paketą.

„Iki šiol griežtesni reikalavimai kino teatrams buvo taikomi dėl to, jog tai nėra maitinimo paslaugas teikiančios įstaigos, o priskiriama renginių sektoriui ir pramogų sektoriui, dėl to buvo taikomi tokie patys reikalavimai. Kaip žinote, ir renginiuose, kultūrinei veiklai buvo keliami tam tikri reikalavimai, kad maitinimas galėjo būti organizuotas tik tam skirtose atskirose zonose. Kino teatrai nėra kavinė, baras, ar restoranas, ši priežastis lėmė“, – paaiškina Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene Aistė Šuksta.

Anot jos, uždarose erdvėse prašoma dėvėti kaukes, o valgant spragėsius tektų kaukę nusiimti, be to kyla klausimų dėl vėdinimo, kuris aktualus daliai kino teatrų.

„Mes suprantame, kad kai kurie kino teatrai nesusiduria su šia problema, bet tikrai yra dalis tokių, kurie susiduria. Ir tuomet mes turėtumėte kalbėti apie išimtis iš išimčių, iš kitų išimčių. O noras buvo numatyti maksimaliai vienodas taisykles, kurios neklaidintų paslaugų, renginių, pramogų organizatorių. Suprantame, kad vienodos taisyklės ne itin patogios, bet išimtys iš išimčių klaidina ir visuomenę, ir paslaugų organizatorius“, – argumentuoja A. Šuksta.

Ji pažymėjo, kad trečiadienį Vyriausybės posėdyje įvairių sektorių veiklų organizavimo ir paslaugų teikimo reikalavimai keisis, atsižvelgiant į naujausią Lietuvos situaciją.

„Kaip ir ministras minėjo jau anksčiau, turime kalbėti apie ribojimus visuomenės daliai, kuri nepasiskiepijo, arba, kitaip tariant, neturi imuniteto. Ministerijos siūlymuose yra būtent kalbama apie veiklas, paslaugas be Galimybių paso, ir su Galimybių pasu. Kaip ir ministras sakė, kalbama apie naujus ribojimus imuniteto neturintiems asmenims“, – paaiškino ministro patarėja.

SAM rūpinasi delta atmainos stabdymu

Sveikatos apsaugos ministerijos atsakyme Kino rodytojų asociacijai teigiama, kad su pasiūlymais dėl kuo greitesnių, argumentais pagrindžiamų, atlaisvinimų kino teatruose susipažinta.

„Vis tik norėtume pažymėti, kad epidemiologinė situacija Lietuvoje nėra stabili. Nors daugėja atsparumą įgyjusių žmonių, tačiau SARS-CoV-2 virusas neišnyko, anaiptol, pastarosiomis savaitėmis sergamumas kasdien didėja, taip pat su nerimu žiūrima į delta atmainą ir, kaip ir kitose pasaulio šalyse, ši atmaina tampa dominuojančia tarp hospitalizuojamų ligonių. Be to fiksuojamas vidinis infekcijos plitimas, t. y. žmonės nurodo nesilankę užsienyje ir nebendravę su iš užsienio grįžusiais asmenimis. Delta atmainos efektyvumas, gebėjimas užkrėsti žmones yra didesnis nei ankstesnių atmainų. Delta atmainą Pasaulio sveikatos organizacija yra priskyrusi prie susirūpinimą keliančių atmainų. Kaip rodo situacija kitose šalyse, kur šios atmainos plitimas įgavo pagreitį, delta atmaina gali sukelti reikšmingą poveikį žmonėms ir sveikatos priežiūros sistemai“, – rašoma viceministrės Aušros Bilotienės Motiejūnienės pasirašytame rašte.

Nors karantinas pasibaigė, dėl didėjančio sergamumo reikalingi ribojami įgyvendinami ekstremalios situacijos priemonėmis

„Siekiant užtikrinti COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimo prevenciją, Sprendime be kitų reikalavimų, kino paslaugas teikiantys subjektai yra įpareigoti užtikrinti, kad maistas ir gėrimai nebūtų vartojami salėje stebint renginį, tam neskirtose vietose, vyresni nei 6 metų žiūrovai ir (ar) dalyviai bei aptarnaujantis personalas viso renginio uždarose erdvėse metu dėvėtų medicinines kaukes ar respiratorius, kurie priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną (toliau – kaukės)“, – dar kartą reikalavimus pakartojo ministerija.

Atsakyme apibendrinama, kad pagrindinė kino teatro veiklos sritis nėra viešojo maitinimo paslaugų teikimas, o be to, tam tikrose numatytose vietose maisto vartojimas (ne salėje) nedraudžiamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (236)