Bankas peržiūrėjo ir savo prognozę 2017 metams: laukiamas ekonomikos augimo rodiklis sumažintas nuo 2,8 iki 2,6 procento. „Pernai metais Estijos prekių ir paslaugų paklausa užsienyje krito, o tai rimtai neigiamai paveikė visą šalies ekonomiką“, – teigiama „Swedbank Economic Outlook“ prognozėje.

Estijos komercinio sektoriaus apyvarta smuko taip pat ir kritus gamintojų bei eksporto kainoms, teigia banko atstovai. „Stiprus darbo atlyginimų augimas, defliacija ir sumažėję mokesčiai darbuotojams padidino namų ūkių perkamąją galią, taip pat teigiamai paveikė prekybą šalies vidaus rinkoje, suaktyvino su šia susijusias veiklos sritis“, – nurodo „Swedbank“.

Prognozėje teigiama, kad Estijos pagrindinėmis prekybos partnerėmis laikomose ekonomikose bus registruojama plėtra, o tai, savo ruožtu, turėtų praplėsti įmonių eksporto perspektyvas. „Vis dėlto, laukiame kuklaus Estijos eksporto atsigavimo. Šiemet gali pagerėti eksporto perspektyvos į Europos ir JAV rinkas. Tiesa, nuo Rusijos rinkos ir nuo naftos kainų pasaulinėse rinkose priklausančios bendrovės rimtesnio pagerėjimo nesulauks“, – teigiama dokumente.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)