„Swedbank“ Atitikties tarnybos vadovas Kazimieras Zaveckas Eltai sakė, kad jų banko grupė, įvertinusi su pinigų plovimo prevencija susijusias rizikas, nusprendė nevykdyti mokėjimų, susijusių su šalimis, kurios pagal tarptautinių organizacijų vertinimą patenką į labai didelę ir didelę rizikos kategoriją.

„Šis draudimas nėra absoliutus, išimtiniais atvejais (humanitariniais tikslais, valstybės poreikiams), mokėjimai bus vykdomi, tad klientai, norintys vykdyti pavedimus į vieną iš šių šalių, turėtų kreiptis tiesiogiai į banką“, – paaiškino jis.

Banko skelbiamoje informacijoje dėl tarptautinių pervedimų į dalį aukštos rizikos šalių paslaugų nutraukimo pateikiamas šių šalių, į kurias nebebus vykdomi pervedimai, sąrašas:

Afganistanas, Amerikos Samoa, Angilija, Aruba, Belizas, Bisau Gvinėja, Bonairė, Sint Eustatijus ir Saba, Brunėjus, Burkina Fasas, Burundis, Butanas, Centrinės Afrikos Respublika, Čadas, Didžiosios Britanijos Mergelių salos, Džibutis, Eritrėja, Esvatinis, Fidžis, Gambija, Grenada, Gvinėja, Haitis, Irakas, Iranas, Kiribatis, Komorai, Kuko salos, Lesotas, Marianos šiaurinės salos, Maršalo salos, Mauritanija, Mianmaras, Mikronezijos Federalinės Valstijos, Montseratas, Nauru, Nigeris, Niujė, Palau, Papua Naujoji Gvinėja, Pietų Sudanas, Pusiaujo Gvinėja, Rytų Timoras, Saliamono salos, Salvadoras, Samoa, San Tomė ir Prinsipė, Sent Lusija, Sent Vinsentas ir Grenadinai, Sirija, Somalis, Surinamas, Šiaurės Korėja, Šventosios Elenos sala, Terksas ir Kaikosas, Tonga, Tuvalu, Vakarų Sachara, Vanuatu, Venesuela, Volisas ir Futūna.

„Mūsų duomenimis „Swedbank“ klientai į šias šalis yra atlikę labai nedaug tarptautinių pervedimų (tik keletą per metus). Jei po 2023 m. rugsėjo 1 d. (imtinai) klientams ir toliau reikės atlikti tarptautinius pervedimus į kurią nors iš minėtų šalių, raginame klientus ieškoti kitų pervedimo galimybių.

Jei klientai nesutinka su pakeitimais, klientai turi teisę nutraukti bendrąją sutartį, informuodami banką interneto banko žinute arba iš anksto užsiregistruodami ir atvykdami į banko padalinį. Sutartį galima nutraukti iki 2023 m. rugpjūčio 31 d.“ – skelbė „Swedbank“.