„Swedbank“ Lietuvoje grynosios palūkanų pajamos išaugo 30 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2021 m., ir sudarė 71 mln. eurų. Grynosios komisinių pajamos taip pat augo 14 proc. ir siekė 54 mln. eurų.

„Swedbank“ Lietuvoje skolinimo apimtys išaugo 11 proc., lyginant su praėjusių metų antrojo ketvirčio pabaiga. Gyventojų finansavimo apimtys didėjo 11 proc., o verslo klientų finansavimas išaugo 12 proc. Bendras „Swedbank“ paskolų portfelis 2022 m. antrojo ketvirčio pabaigoje siekė 7,0 mlrd. eurų (2021 m. antrojo ketvirčio pabaigoje jis siekė 6,3 mlrd. eurų).

„Swedbank“ indėlių apimtys išaugo 4 proc., lyginant su 2021 m. antrojo ketvirčio pabaiga. Indėlių augimas privačių klientų srityje siekė 6 proc., o verslo įmonių indėlių apimtys nepakito. 2022 m. antrojo ketvirčio pabaigoje bendras „Swedbank“ Lietuvoje indėlių portfelis sudarė 12,7 mlrd. eurų (12,2 mlrd. eurų tuo pačiu laikotarpiu 2021 m.).

Paskolų ir indėlių santykis 2022 m. antrojo ketvirčio pabaigoje siekė 55 proc. (52 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2021 m.).

Per šešis 2022 m. mėnesius „Swedbank“ Lietuvoje išlaidos sudarė 72 mln. eurų. Išlaidų ir pajamų santykis siekė 56 proc. (53 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2021 m.).

Nuostolio požymių turinčių paskolų portfelis 2022 m. antrojo ketvirčio pabaigoje sudarė 39 mln. eurų ir, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2021 m., sumažėjo 23 proc. (51 mln. eurų 2021 m. antrojo ketvirčio pabaigoje).

Už pirmąjį šių metų pusmetį (sausis-birželis) „Swedbank“ Lietuvoje sumokėjo 23 mln. eurų mokesčių.

„Swedbank“ Lietuvoje per 2022 m. pirmąjį pusmetį uždirbo 45 mln. eurų grynojo pelno. Tai yra 8 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį prieš metus, kai grynasis pelnas siekė 42 mln. eurų. Pelno augimui didžiausios įtakos turėjo išaugusios pajamos.

„Nepaisant geopolitinio ir makroekonominio neapibrėžtumo bei didėjančios infliacijos, antrasis šių metų ketvirtis išliko stabilus. „Swedbank“ išlaikė stabilias pozicijas rinkoje ir aktyviai reagavo į klientų paklausos poreikius. Gyventojų vartojimo išlaidos išliko aukštame lygyje, o būsto paskolų apimtys toliau didėjo, atspindėdamos didelį aktyvumą būsto rinkoje. Paklausa verslo finansavimui buvo stabili, ypač kalbant apie transporto, gamybos, prekybos, pramoninio nekilnojamojo turto ir sandėliavimo bei žemės ūkio sektorius. „Swedbank“ žaliųjų obligacijų verslui portfelis per metus išaugo 20 proc. ir pasiekė daugiau nei 332 mln. eurų, ir tai rodo, kad tvarių finansavimo sprendimų verslui paklausa auga. Tuo pačiu metu fiksavome, kad daugelis įmonių bando prisitaikyti prie tiekimo grandinių sutrikimų ir didelės infliacijos aplinkos. Žvelgiant į ateitį, esame pasirengę toliau bendradarbiauti su klientais, teikdami jiems tvarius trumpalaikio ir ilgalaikio finansavimo sprendimus“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Inga Skisaker.

„Swedbank“ pristatė naujus III pakopos pensijų fondus. Atsižvelgiant į kliento amžių, šiuo metu gyventojai gali rinktis iš trijų skirtingų kaupimo planų. Šiuos naujus kaupimo pensijai produktus klientai renkasi aktyviai.

„Swedbank“ dalyvauja būsto modernizavimo programoje, specialiam fondui skolindamas daugiau nei 40 mln. eurų. Fondo tikslas – modernizuoti esamą būstą Lietuvoje, didinant energijos vartojimo efektyvumą mažiausiai 40 proc.

Bankas išplėtė tvaraus finansavimo galimybes, ir šiuo metu šalia paskolų saulės elektrinėms taip pat siūlo paskolas šildymo siurbliams, vėjo turbinoms ir energijos kaupimo akumuliatoriams.

Be to, aplinkai draugiško lizingo apimtys ir toliau auga – gyventojai ir įmonės kartu per metus įsigijo 50 proc. daugiau ekologiškų automobilių už bendrą 24 mln. eurų sumą. Tuo pačiu metu tik elektra varomų transporto priemonių, kurių įsigijimą finansavo „Swedbank“ lizingas, skaičius per metus išaugo 3 kartus, ir jų finansavimas siekė 9 mln. eurų.

Vis didesnė dalis gyventojų atsiskaitymams renkasi išmaniuosius telefonus, laikrodžius ar kitus nešiojamuosius įrenginius. Klientų, aktyviai naudojančių išmaniuosius įrenginius atsiskaitymams, skaičius per metus išaugo maždaug du kartus. Bankas taip pat pristatė naują skaitmeninę paslaugą − galimybę nepilnamečiams tapti banko klientais nuotoliniu būdu.

Antrąjį šių metų ketvirtį į Lietuvą atvyko rekordinis pabėgėlių skaičius, iš kurių daugelis šalyje ketina pasilikti ilgesniam laikui. Iki antrojo ketvirčio pabaigos „Swedbank“ klientais tapo beveik 14 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos. Bankas karo pabėgėliams siūlo sąskaitos atidarymą ir nemokamai suteikia kasdienės bankininkystės priemones, įskaitant debeto korteles.

„Swedbank“ nutraukė mokėjimus į Rusiją ir Baltarusiją bei iš jų, išskyrus mokėjimus, susijusius su socialiniais, humanitariniais ir valstybės poreikiais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją