Portalo „Pricer.lt“ analizė rodo, kad pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis šalies parduotuvėse gruodį buvo 2,19 euro brangesnis nei tą patį mėnesį prieš metus.

„Jeigu imtume visą krepšelį, kainos auga ne taip ir smarkiai – 4,1 proc. To priežastis yra dvi. Prekybos tinklai nori, kad išsilaikytų kaina, tai jie ar savo sąskaita, ar stipriau derėdamiesi su tiekėjais bando palaikyti šių produktų kainas maksimaliai žemas ir konkuruoja jomis. Kitas faktorius yra kiauliena, kuri palyginus su praeitais metais yra pigesnė. Turint galvoje, kad kiaulienos produktai pinga apie 18 proc., jie tą krepšelio kainą šiek tiek amortizuoja“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ kalbėjo P. Čepkauskas.

Tačiau pastarasis pavyzdys yra labiau išimtis. Kaip teigia P. Čepkauskas, pingančių prekių nėra daug.

„Mes iš viso stebime 52 prekes, iš jų 39 brangsta, 11 pinga. O jeigu žiūrėtume reikšmingus pigimus ir brangimus, t. y. 10 proc. ir daugiau, tai brangsta 26 prekės ir tik 2 yra pingančios.“

Kaip laidoje pasakojo „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas, ypač brangsta bulvės, duona, aliejus.

„Bulvės brangsta 114 proc. Jei praeitais metais jos kainuodavo apie 19–20 centų, šiemet jos kainuoja 43 centus. Pigiausia juoda duona brangsta 103 proc. – praeitais metais 700 g. kepalas kainavo 42 centus, dabar kainuoja 86. Saulėgrąžų aliejus brangsta 79 proc. – nuo 1,09 euro iki 1,96 euro. Pigiausias pasterizuotas 2,5% pienas brangsta beveik 34 proc. – pernai buvo 39 centai, dabar 52“, – vardijo P. Čepkauskas.

Lyginant su praėjusiais metais, stipriai brango daržovės – apie 100 proc.

„Praėjusiais metais buvo įvestas karantinas, viešąjį maitinimą uždarė, o ten buvo realizuojama labai daug daržovių: kopūstai, morkos, burokėliai, svogūnai. Visos šitos prekės prekybos tinkluose buvo išparduodamos, tai praeitais metais jos kainuodavo 9–15 centų. Dabar tokių kainų nėra. Jos prasideda kažkur nuo 29 centų“, – pasakojo pašnekovas.

P. Čepkausko skaičiavimais, šventinis Kūčių stalas šiemet bus net keliasdešimt procentų brangesnis, bet sutaupyti gali pavykti per Kalėdas.

„Įdomiausia, kad jeigu dabar kalbėtume apie kalėdinius krepšelius, tai Kūčių stalas kainuos kokių 30–40 proc. brangiau, bet Kalėdų stalas gal net bus pigesnis, nes kiauliena pigesnė nei praėjusiais metais“, – sako P. Čepkauskas.

Anot jo, ir pirmais kitų metų mėnesiais maisto produktų brangimo tendencijos išliks panašios.

„Dar prisidės pieno produktai, kurie dar tik pradeda stipriau brangti, ir prisidės ta pati kiauliena, nes ji jau praeitų metų lygį pasivijo, netgi nedaug aplenkė. Paklausius, ką šneka tiek lietuvių, tiek lenkų gamintojai, jie brangimo potencialą mato 30 proc. Tai krepšelio brangimas po Naujų metų turbūt bus ne 4–5 proc., o galbūt ir 10 proc.“, – prognozuoja „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)