Operatoriai nekantriai laukia pirmųjų snaigių, priviliosiančių slidinėtojus, kurie kol kas vis dar delsia užsisakyti vietas, praneša naujienų agentūra AFP.

„Sunku pasakyti pradžios datą. Laukiame, ar pasirodys sniegas ir ar bus pakankamai šalta naudoti dirbtinio sniego mašinas“, – teigė pietvakarių Cranks Montana kurorto atstovas.

Slidinėjimo vieta, kur praėjusiais metais apsilankė milijonas žmonių, kenčia nuo sniego trūkumo Šveicarijoje ir Alpėse apskritai.

„Kol kas nesulaukėme sniego, tačiau dar per anksti pasiduoti“, – teigė kurorto atstovas.

Su ta pačia problema susiduria ir pietryčiuose esantis Davosas. Kurortas sugebėjo atidaryti 7 iš 50 savo trasų, ir tik sniego mašinų dėka.

„Šiek tiek sniego buvo spalį, tačiau jis ilgai neužsibuvo“, – teigė atstovas.

Anot Šveicarijos sinoptikų, dėl to kaltas sausas oras, kurį atnešė didelis anticiklonas. Paskutinį kartą lietaus sulaukta spalio 16 dieną, o Davose šį rudenį iškrito vos 0,6 milimetrai lietaus.

Nė snaigė dar nenukrito ir Arosoje, šeimų pamėgtame kurorte, kurį lapkričio viduryje dažniausiai jau dengia maždaug 25 centimetrų sniego sluoksnis.

„Savaitės viduryje, be jokios abejonės, sulauksime pokyčių. Tačiau dar per anksti pasakyti, kiek sniego iškris“, – teigė Šveicarijos meteorologijos tarnybos atstovas.

Sniego trūkumas dar labiau pasunkina jau ir taip nelengvą šalies turizmo pramonės padėtį, kuriai pakenkė stiprėjantis frankas.

Šveicarijos valiuta euro atžvilgiu pabrango maždaug 3 proc., Britanijos svaro – 4 proc., taigi apsilankymas Šveicarijos kurortuose tapo dar brangesnis. Kadangi 60 proc. Šveicarijos viešbučių lankytojų yra užsieniečiai, o pusė jų atkeliauja iš euro zonos šalių, Šveicarijos vyriausybė ėmėsi priemonių pramonei paremti, tam skirdama 100 mln. frankų.

Šveicarijos turizmo valdyba 4 mln. frankų išleido šalies žiemos kurortų populiarinimui euro zonoje, Britanijoje ir Rusijoje.

Kurortai taip pat ėmėsi priemonių užsieniečiams, kurie gilėjant skolų krizei tampa vis atsargesni, pritraukti.

„Turistai nori būti tikri, kad oras bus geras, taigi užsakymus pateikia vis vėliau ir vėliau“, – teigė pašnekovas iš Davoso.