Siūlomos subsidijos apima laikiną benzino ir dyzelino mokesčių sumažinimą, vienkartinę minimalią 1 000 kronų (95 eurų) išmoką automobilių savininkams, iki kovo galo pratęstą žiemos elektros energijos subsidiją namų savininkams centrinėje ir pietinėje Švedijos dalyje ir laikinai padidintas būsto subsidijas skurdžiausioms šeimoms.

Švedijoje degalų kainos yra vienos didžiausių pasaulyje, daugiausia dėl didelių mokesčių – maždaug 21 krona (1,99 euro) už litrą benzino ir 25 kronos už litrą dyzelino.

Jei parlamentas patvirtins šias priemones, jos įsigalios birželio 1 dieną ir truks iki spalio 31 dienos. Šalies degalų mokestis bus sumažintas iki ES minimalaus tarifo, teigė finansų ministras Mikaelis Dambergas, o tai sumažins kainas maždaug 1,30 kronos (0,124 euro centų) už litrą.

„Šiandien pristatome išskirtinį priemonių paketą, skirtą kovoti su kainų augimu, kurį dabar stebime dėl Rusijos invazijos“, – sakoma M. Dambergo pareiškime. – Padėtis vis dar neaiški, o kainos labai nepastovios, tačiau matome, kad šiuo kritiniu laikotarpiu turime remti vartotojus ir kartu imtis priemonių mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro“.

Pirmadienį Švedijos statistikos tarnyba pranešė, kad vasario mėnesio kainos, palyginti su ankstesniais metais, padidėjo 4,5 proc. ir tai yra aukščiausias lygis nuo 1993 metų, kai šalį buvo apėmusi gili ekonominė krizė.

Elektros energija buvo 14 proc. brangesnė nei prieš metus, maistas pabrango 3,6 proc., o drabužiai – 5 proc.

Analitikai pažymėjo, kad į vasario mėnesio kainų padidėjimą neįtrauktas Rusijos invazijos, prasidėjusios vasario 24 dieną, poveikis, ir prognozavo, kad kainos dar augs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją