Prancūzijos automobilių gamintoja „Peugeot“ rugpjūčio pradžioje maždaug 2 proc. pakėlė „Peugeot“, „Citroen“ ir „DS“ markių automobilių kainas. Toks sprendimas grindžiamas nuo birželio 23 d. 13 proc. susitraukusia svaro sterlingų verte.

„Esant tokiems valiutų svyravimams, priėmėme pasvertą sprendimą“, – teigė bendrovės atstovė, patvirtinusi, kad automobilio „Peugeot 308“ kaina britų pirkėjams išaugo 2,8 proc., arba 435 svarais sterlingų (565 JAV doleriais).

Nors kai kurios bendrovės, tokios kaip maisto prekių parduotuvės, bijodamos konkurencijos, kainų dar nepakėlė, kitos nori patirti kuo mažiau dėl smukusio svaro atsirandančių nuostolių. Prognozuojama, kad ateityje kainos neišvengiamai kils, o pernai su defliacija kovojusioje šalyje jau šiemet išaugs infliacija.

Banko „Scotiabank“ ekonomisto Alano Clarke'o teigimu, bendrovėms nederėtų dėl išaugusių kainų taip anksti kaltę suversti „Brexit“. Jo teigimu, kritus valiutos vertei kainos vartotojams dažniausiai keliamos tik po 6-9 mėnesių.

„Manau, kad kai kurios bendrovės laikosi perdėm oportunistinio požiūrio, – teigė A. Clarke'as. – Bus matyti, ar žmonės pirks prekes, ar lauks išpardavimų“.

Kai kurie sektoriai į pokyčius reaguoja jautriau nei kiti, pavyzdžiui, turizmo sektorių valiutų svyravimai veikia stipriau nei elektronikos sektorių. Į Ispaniją ir Italiją poilsiauti vykstantiems britų turistams, ketinantiems išsikeisti svarus į eurus, reikalai apkarsta, nes eurų už tą pačią sumą dabar galima įsigyti mažiau.

Tačiau elektronikos prekių kainos šalyje vis tiek kyla. Kompiuterių gamintojas „Asus“ teigė planuojantis spalį Didžiosios Britanijos rinkai kainas padidinti 9 proc., o „Dell“ praėjusią savaitę išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog silpnėjantis svaras „tiesiogiai paveiks kai kurių Didžiojoje Britanijoje parduodamų prekių kainas“.

Išmaniųjų telefonų gamintojas „One Plus“ savo flagmaną Didžiojoje Britanijoje pardavinės 20 svarų brangiau, o nuo rugpjūčio 1 d. bendrovė „HTC“ virtualiosios realybės rinkinio „Vive“ kainą pakėlė 50 svarų iki 759 svarų.

Kainų kilimas neaplenkė ir namų apyvokos daiktų. Grindų dangos gamintoja „Headlam Group“ jau pareiškė kelsianti kainas, JAV kilimų bendrovė „Mohawk Industries“ pranešė peržiūrėsianti kainas, atsižvelgdama į svaro vertę. Popierines nosinaites ir tualetinį popierių Didžiajai Britanijai tiekianti Švedijos bendrovė „Svenska Cellusosa“ taip pat paskelbė apie planus iš naujo įvertinti kainas.

Britų pinigines dabar tuština smunkantis svaras, tačiau kainos dar labiau išaugs, jei tarp ES ir Didžiosios Britanijos vėl įsigalios muitai. Anglijos bankas prognozuoja, kad 2017 m. šalies infliacijos lygis sieks 2 proc.