Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė „15min“ patvirtino, kad kol kas diskusijos dėl GPM pakeitimų, tai pat ir liečiančių individualią veiklą, atidėtos.

„Koalicijoje esame sutarę GPM įstatymą padėti į šalį ir ieškoti galimų kompromisų ar korekcijų, kaip gali būti tobulinamas šitas įstatymas. Matome, kad jam bus sudėtingesni sprendimai, nes pakeitimai ir didelės apimties, ir paliečiantys daug ir įvairių interesų grupių, todėl buvo nutarta, kad mes koncentruojame dėmesį ir darbus į kitus paketo klausimus – nekilnojamojo turto mokesčio, pelno mokesčio ir pridėtinės vertės mokesčio“, – komentavo M. Lingė.

Vasaros pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko. Neatmetama, kad dalis diskusijų galėtų nusikelti ir į kitus metus.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

Finansų ministerijos pateiktame GPM įstatymo projekte siūloma peržiūrėti mokesčio tarifus ir keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas. Siūloma iki 2026 m. palaipsniui vietoje 15 proc. numatyti 20 proc. GPM tarifą. Taip pat numatoma nuo 120 iki 180 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) padidinti bendrų metinių gyventojo pajamų ribą, kurią viršijus taikomas papildomas 7 proc. tarifas. Tuo metu papildomu 5 proc. tarifu numatoma apmokestinti pajamas, siekiančias tarp 60 ir 120 VDU.

Taip pat siekiama atsisakyti lengvatų ilgalaikėms gyvybės draudimo ir trečios pakopos pensijų fondų įmokoms bei supaprastinti pajamoms iš investavimo taikomą apmokestinimo režimą įvedant naują priemonę – investicinę sąskaitą. Projekte dar siūloma apmokestinti 300 tūkst. eurų vertę viršijančias iš artimųjų gautas dovanas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją