TTK pirmininko, konservatoriaus Andriaus Vyšniausko teigimu, tokius siūlymus komitetas pateikė reaguodamas į policijos ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pateiktas pirotechnikos gaminių naudojimo išvadas.

„Pagal išvadą, kurią gavome iš policijos ir VRM, matome, kad visiškai uždrausti F4 kategorijos fejerverkų neįmanoma, nes tai prieštarautų ES direktyvai, numatančiai laisvą tokių gaminių prekybą ir gabenimą. (…) Dėl to kalbame apie tuos silpnesnius, F2 kategorijos, fejerverkus, kuriuos visi galime nusipirkti“, – Eltai teigė parlamentaras.

„Sutinkame, kad jų prekyba būtų nuo 18 metų, norime uždrausti jų prekybą degalinėse, nes yra degalinių, kurios jais prekiauja. Manome, kad degalinė – nederanti vieta prekiauti fejerverkais.

Taip pat norime apriboti prekybą internetu – ji būtų galima, tačiau pristatymą turėtų atlikti ne kurjeriai, o patys pirotechnikai. Tai reiškia, kad jie, perduodami fejerverkus, turėtų paaiškinti, kaip ta sprogstamoji medžiaga veikia, kaip jį aktyvuoti ir patikrintų žmogaus dokumentus, ar jis turi 18 metų“, – sako A. Vyšniauskas.

Visgi, kaip pažymi Seimo narys, apriboti F4 kategorijos gaminių naudojimą valstybės lygiu yra sudėtingiau, mat Europos Sąjungos (ES) direktyva užtikrina teisę gaminti ir platinti šiuos fejerverkus.

„Todėl suteiksime daugiau galimybių savivaldybėms nusimatyti tvarkas, pagal kurias jie gali apriboti tam tikras zonas, kur galima, kur negalima šaudyti, kokiu metu, kokios kategorijos ir pan. Tai svarbu, nes daugelis savivaldybių nori tuos ribojimus turėti, tačiau jos indikuoja, kad trūksta įrankių, kaip tai galima padaryti. (…) Tai mes per įstatymą savivaldybėms tuos įvykius sukursime ir toliau žiūrėsime, kiek savivaldybių eina ribojimų keliu“, – pažymi A. Vyšniauskas.

Pirotechnikos įmonių asociacija kai kuriems siūlymams prieštarauja

Šią savaitę TTK vykusiuose klausymuose kalbėjo Lietuvos pirotechnikos įmonių asociacija, teikusi avo siūlymus rengiamam įstatymui. Posėdyje dalyvavęs asociacijos vadovas Darius Šilinis prašė įstatymu neuždrausti mažo galingumo pirotechnikos gaminiais prekiauti degalinėse, tačiau išreiškė palaikymą pokyčiams, susijusiems su internetine prekyba.

„Degalinėse išduodami leidimai prekybai tik F2 kategorija. Jais prekiaujama tik už operatoriaus nugaros – žmogus negali pats prie jų prieiti. Kai kuriose degalinėse jie apskritai neeksponuojami – padėta tik skrajutė, kur žmogus gali pasižiūrėti ir jam iš kitos patalpos atneš ir paduos (…) Tai yra tikrai maži pardavimai, o dabar tą precedentą tik dėl jų daryti – na, mums neskanu. Lietuva ir taip atrodo draudimų kraštas“, – po klausymo Eltai sakė D. Šilinis.

„Prekiaujant internetu, tiekimas – neaišku koks, neaišku kaip, tai mūsų siūlymas buvo leisti tai daryti tik licencijas turinčioms įmonėms ir tik savo pajėgomis juos pristatant. Internetu galima juos parduoti, bet pristatymas – tik pirotechnikams, įmonių darbuotojams, išvengiant nepilnamečių pirkėjų, taip pat nesigaudančių, kaip fejerverku naudotis, asmenų“, – palaikymą ribojimams prekybai internetu išsakė pirotechnikos įmonių atstovas.

Visgi, kaip pažymėjo D. Šilinis, kai kurių projekte numatytų punktų nebūtina reguliuoti įstatymu – juos, esant poreikiui, galėtų patvirtinti policijos komisaras.

„Jei kyla kažkokių klausimų, policija turi svertus ir galimybes tiesiog komisaro įsakymu apriboti, pristabdyti dalykus – tai yra greitas procesas. O įstatymas – priimamas ir tu jo po to neatšauksi. (...) Tai mes davėme, mūsų manymu, racionalesnius tokius siūlymus, tam, kad į juos atsižvelgtų. Tikėtina, kad komitetas į juos atsižvelgs“, – akcentavo D. Šilinis.

ELTA primena, kad pavasarį Seimas pateikimo metu patvirtino Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos nario Lino Jonausko teikiamą įstatymo projektą. Projektu parlamentaras siūlė numatyti, kad visi pirotechnikos gaminiai būtų parduodami tik asmenims nuo 18 metų, taip pat ragino visiškai uždrausti F4 kategorijos fejerverkų Lietuvoje naudojimą. Asmeniniam naudojimui skirtų F3 kategorijos fejerverkų draudimo nuspręsta netaikyti.

Pateikimo stadiją praėjęs įstatymo projektas dar bus redaguojamas TTK ir rudens sesijoje teikiamas Seimo verdiktui.

Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatyme fejerverkai pagal pavojingumą skirstomi į keturias kategorijas. F1 kategorijos fejerverkai, keliantys labai mažą pavojų, mažai triukšmo ir skirti naudoti aptvertose teritorijose, taip pat gyvenamosiose patalpose. F2 kategorijos fejerverkai, taip pat keliantys mažą pavojų ir mažai triukšmo, yra skirti naudoti aptvertose teritorijose, esančiose lauke.

F3 kategorijos fejerverkai – tai pirotechnikos gaminiai, keliantys vidutinį pavojų ir skirti naudoti didelėse atvirose teritorijose, jų keliamas triukšmas neviršija nustatytų ribinių (leistinų) dydžių. Tuo metu F4 kategorijos fejerverkai, keliantys didelį pavojų, yra skirti tvarkyti (prižiūrėti) ir naudoti tik pirotechnikams, jų keliamas triukšmas taip pat neviršija nustatytų ribinių (leistinų) dydžių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)