„Islands Bond“ yra dalis vyriausybinio Nacionalinių salų plano („National islands Plan“). Šia iniciatyva siekiama įveikti depopuliaciją – ilgalaikę problemą, su kuria susiduria daugelis Škotijos salų bendruomenių. Kyla klausimas: ar tai padėtų?

Kevinas Morrisonas persikėlė iš Glazgo į Pietų Juistą Vakarų salose prieš penkerius metus. Pasak bendruomenės sporto centro darbuotojo, 50 000 svarų būtų buvusi didelė pagalba norint išsaugoti šeimos namus.

Aiškindamas, kodėl jis persikėlė į salas, Kevinas per „BBC Radio“ laidą „Good Morning Scotland“ sakė: „Mano žmona yra kilusi iš Pietų Justo. Planuodami turėti šeimą, aptarėme galimybę keltis į salas.“

Priėmus tokį sprendimą, sutuoktinių porai teko atsisakyti savo etatinių darbų. Kevinas įsidarbino ne visu etatu Pietų Juiste.

„Mes surizikavome ir dėl to nesigailime“, – tikino Kevinas. Bet jis pripažįsta, kad buvo tikras iššūkis rasti, kur gyventi, ir kad jiems tiesiog pasisekė įsigijus namą iš privačių rankų.

50 000 svarų paskatą Kevinas komentavo šitaip: „Be abejonės, tuo metu ji būtų mums labai paranki. Pagrindinės problemos, su kuriomis susiduria salų bendruomenės, yra susijusios su susisiekimu su salomis ir būstu.“

Kaip rašo BBC, Škotijos vyriausybė ketina pradėti įgyvendinti „Islands Bond“ iniciatyvą kitais metais, pasiūlydama 100 obligacijų už 5 mln. svarų sterlingų.

Anot Iaino Stepheno Morrisono, Vakarų salų naujienų ir informacijos tarnybos „Am Pàipear“ redaktoriaus, pinigai galėtų verčiau būti išleisti infrastruktūrai pagerinti arba transportui, ar darbo vietų sukūrimui kad taptų įmanoma įsigyti žemės su namu už prieinamą kainą.

„Man rodos, suprantu, kaip ir kodėl gimė tokia idėja, bet, atvirai kalbant, manęs ji per daug nežavi. Mano nuomone, ji turės gana ribotą poveikį“, – sakė jis.

Škotija turi per 90 apgyvendintų salų, ir ištisos bendruomenės yra išsibarsčiusios per tokias teritorijas kaip Vakarų salos, Aukštumos, Orknio salos, Šetlando salos, Argailas ir Bjutas.

„Škotijoje yra daugybė salų, jose vyks konkurencija, todėl ateityje turime turėti tai galvoje“, – sakė Iainas Stephenas.

Jis pridūrė: „Tarp žmonių, norinčių keltis į salas, paklausos netrūksta. Trūksta tik galimybių – kad ir kas tai būtų, gyvenamasis būstas ar darbo vietos.“

Konsultacijos, kurių metu bus aptariamos plano įgyvendinimo detalės, vyks iki spalio 24 dienos.
Anot „Islands“ sekretorės Mairi Gougeon, obligacijos gali padėti vyriausybei įvykdyti kai kuriuos prisiimtus „National Islands Plan“ įsipareigojimus.

„Tai būdas mums atkreipti žmonių, norinčių gyventi mūsų salose, dėmesį į kai kurias svarbiausias finansines kliūtis“, – sakė ji. – Aš raginčiau Škotijos gyventojus, ypač tuos, kurie gyvena mūsų salose, atsiliepti į šias konsultacijas ir pasistengti, kad jų balsas būtų išgirstas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)