Nuo sausio 1 dienos minimali mėnesio alga (MMA) sieks 924 eurus. PSD įmokos dydis ją mokant savarankiškai lygus 6,98 proc. nuo MMA, tad 2024 metais vieno mėnesio PSD įmoka bus 64,50 euro (šiemet ji yra 58,63 euro, o MMA – 840 eurų, neatskaičius mokesčių).

„Tie gyventojai, kurie nedirba, neieško darbo, nesimoko ir nėra draudžiami valstybės lėšomis, minimalias įmokas – 2024 metais 64,50 euro kas mėnesį – turi mokėti patys.

Nesumokėjus įmokos iki einamojo mėnesio pabaigos nutrūksta sveikatos draudimas – reikia mokėti už sveikatos priežiūros paslaugas ir kaupiasi skola, kurią reikės padengti“, – socialiniame tinkle trečiadienį skelbia „Sodra“.
PSD įmoka 2024 metais

Savo svetainėje tarnyba papildo, kad dėl įsiskolinimo nutrauktas draustumas bus atkurtas tik tokiu atveju, jei bus padengta visa iki einamojo mėnesio susidariusi skola ir sumokėta einamojo mėnesio PSD įmoka. Esant įsiskolinimui, sumokamos įmokos pirmiausia nukreipiamos įsiskolinimui padengti.

„Pavyzdžiui, esate skolingas už kelis mėnesius, o pervedate tik vieno mėnesio PSD įmoką 64,50 euro, ši įmoka yra užskaitoma kaip skolos padengimas. Tokiu atveju naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis dar negalėsite. Kad draustumas įsigaliotų, jums reikia sumokėti likusią skolos dalį ir įmoką už einamąjį mėnesį“, – teigia „Sodra“.

PSD įmokos dydžio kitimas pastaruosius keletą metų:


Vyriausybė vasarą nusprendė, kad nuo kitų metų sausio MMA didės 10 proc. arba 84 eurais – iki 924 eurų neatskaičius mokesčių. Seimas šiuo metu jau ėmėsi svarstyti, ar 20 proc. didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) iki 747 eurų.

Finansų ministerijos teigimu, jeigu sprendimas būtų teigiamas, nuo ateinančių metų pradžios MMA „į rankas“ sieks 709 eurus ir viršys prognozuojamą 2024 metų skurdo rizikos ribą, kuri turėtų siekti apie 672 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją