„Statybų sektoriaus ir pastatų eksploatacijos emisijos lemia iki 40 proc. viso pasaulyje išmetamo anglies dvideginio kiekio, todėl tvarios statybos ir renovacijos sprendimai tampa itin aktualūs siekiant mažinti poveikį aplinkai. Šios modernios „VMG Lignum construction“ gamyklos, kurioje bus gaminami tvarūs statybos produktai pasaulinei rinkai, finansavimas yra ilgalaikės strateginės partnerystės rezultatas“, – sakė „Swedbank“ Verslo klientų tarnybos vadovas Ignas Mačeika.

Naujoje „VMG Lignum construction“ gamykloje bus gaminama sluoksniuoto lukšto medienos plokštės, dvitėjinės sijos plokštės pagrindu ir dekoratyvinės sienų apdailos plokštės, pažymima pranešime.

„ES siekis iki 2050 m. tapti klimatui neutraliu regionu lems pokyčius įvairiose emisijas išskiriančiose srityse, įskaitant statybą. Todėl matome daug galimybių naujiems tvarios ir aplinkai draugiškos statybos gaminiams, kurių paklausa jau šiuo metu yra jaučiama ir turėtų sparčiai augti toliau. Gamyklą statome galvodami apie eksporto potencialą, tačiau tikime, kad jos produkcija bus plačiai pritaikoma ir Lietuvoje“, – sako „VMG Lignum construction“ valdybos pirmininkas Mindaugas Kozinecas.

Pasak „Swedbank“, naujos gamyklos produkcija yra aktuali didinant statybų tvarumą ir gali būti pritaikoma statant ir mažaaukščius, ir daugiaaukščius pastatus. Ji bus orientuota į Vakarų ir Skandinavijos šalis, kur jau dabar skiriama daug dėmesio organinės kilmės statybinių medžiagų panaudojimui.

„Medžio, kaip statybinės medžiagos naudojimas, turi įvairių pranašumų – statybos produktus iš medienos galima greičiau pagaminti, juos yra lengviau transportuoti, jų montavimas yra paprastesnis. Aktyviau naudojama mediena gali paversti statybų procesą efektyvesniu ir tvaresniu. Ši gamykla prisidės prie statybų sektoriaus tvarumo transformacijos įvairiose šalyse, o Lietuvai leis užimti svarbesnę vietą aplinkai draugiškų statybos medžiagų tiekimo grandinėje“, – pastebi „Swedbank“ Viešųjų ir tarptautinių klientų skyriaus vadovas Tomas Petrauskas.

Per vienerius metus naujoje gamykloje planuojama pagaminti apie 120 tūkst. kub. m LVL plokščių ir iki 15 mln. tiesinių metrų sijų. Naujoje gamykloje planuojama įdarbinti iki 300 žmonių, praneša „Swedbank“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją