"Viskas, dešimt sekundžių, ir tyla, - sakė IAE direktorius Viktoras Ševaldinas. - Reaktorius taip stabdomas ne pirmą kartą - kasmet tenka jį remontuoti. Viskas praėjo sklandžiai kaip ir planuota".

Šis kartas išskirtinis tuo, kad daugiau vienas iš dviejų Ignalinoje esančių galingiausių pasaulyje - 1500 MW galios - reaktorių daugiau niekada nebus paleistas. Lietuvos energetinės sistemos pajėgumas iki IAE pirmojo bloko uždarymo siekė 5450 MW.

2004 metų gruodžio 31 dieną sustabdyti lygiai 21 metus veikusį nepatikimu laikomą RBMK tipo reaktorių Lietuva įsipareigojo prieš stodama į Europos Sąjungą (ES). Antrąjį tokios pat galios reaktorių Lietuva turės sustabdyti iki 2009 metų pabaigos.

Pasaulyje yra 31 valstybė, kurioje gaminama branduolinė elektros energija, jose veikia 440 komercinių branduolinių reaktorių, pagaminančių apie 16 proc. visos pasaulio elektros energijos.

Sustabdytas pirmasis blokas liks koks buvęs, tik neveiks, kol nebus pastatyta nauja kuro saugykla. Planuojama, kad ji bus baigta 2008 metais - tada apie 5 metus į ją bus kraunamas panaudotas pirmojo bloko kuras. Iš 2009 metais uždaryto antrojo bloko kuras į ją bus pradėtas krauti iš karto po sustabdymo, nes saugykla talpins abiejų blokų kurą.

Naujoji Vyriausybė yra nusprendusi, kad Lietuva - labiausiai nuo branduolinės energetikos priklausoma šalis pasaulyje - turėtų ir toliau išlikti branduolinę energiją naudojančia valstybe. Dabar apie 80 proc. šalyje suvartojamos elektros pagaminama branduolinėje elektrinėje. Sustabdžius ir iškrovus reaktorius elektrinėje, pasak V. Ševaldino, liktų aikštelė, tinkama naujam, kito - ne RBMK, kuris ES laikomas nesaugiu - tipo reaktoriui.

Uždarius pirmąjį bloką, antrasis blokas ir toliau aprūpins Lietuvą tokiu pat elektros energijos kiekiu, bet bus mažiau eksportuojama. V. Ševaldinas sakė, kad iš bloko per metus parduodama apie 7,5 mlrd. kWh elektros, maždaug 6,5 mlrd. kWh skirta Lietuvai, tad skirtumą ir toliau bus galima eksportuoti iki 2009-ųjų.

Elektros perdavimo tinklą valdanti "Lietuvos energija" yra parengusi planą, kuriuo vadovaujantis šalyje būtų saugiai tiekiama elektra ir tuo atveju, jei likęs antrasis blokas neveiktų.

Ūkio ministerijos branduolinės energetikos ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo departamento direktorė Birutė Teškevičienė Eltai sakė, kad grubiais skaičiavimais visam IAE uždarymui ir susijusiems energetikos tiekimo stabilumo užtikrinimo projektams reikėtų maždaug 3 mlrd. eurų (apie 10,3584 mlrd. litų). Šiuo metu su ES dėl finansavimo iki 2013 metų susitarta suma - 4,108 mlrd. litų, arba maždaug 2,5 karto mažiau.

Pareigūnė teigė, kad 2007 - 2013 metų laikotarpiui suderėta 2,18 mlrd. litų suma dar gali keistis ir didėti. 2005 metams EK yra skyrusi 105 mln. eurų (362,544 mln. litų).

2003 metais IAE pardavė 14,250 mln. kilovatvalandžių (kWh) energijos ir gavo 15,7 mln. litų grynojo pelno. Per vienuolika 2004 metų mėnesių IAE pardavė 13,299 mlrd. kWh elektros energijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją