Ministras G. Surplys pristatė Lietuvos poziciją dėl Europos Parlamento ir Tarybos reglamento pasiūlymo, kuriuo nustatomos valstybių narių pagal bendrą žemės ūkio politiką rengtinų strateginių planų rėmimo taisyklės, taip pat akcentavo poreikį suvienodinti tiesioginių išmokų lygį visoje ES.

„Lietuvos ūkininkams yra nesuprantama, kodėl praėjus jau 14 metų nuo įstojimo į ES vis dar siūlomos nelygios konkurencinės sąlygos. Kai kurių valstybių kartojami argumentai, kad Lietuva nusipelno tokių mažų tiesioginių išmokų dėl neva žymiai pigesnės žemės ir pigesnės darbo jėgos, yra visiškai nepagrįsti“, - kalbėjo žemės ūkio ministras G. Surplys.

Taip pat buvo atkreiptas dėmesys į siūlomą drastišką kaimo plėtros finansavimo mažinimą bei nacionalinio prisidėjimo patrigubėjimą. „Lietuva labiausiai nukentėjo nuo gyventojų skaičiaus mažėjimo visose ES šalyse. Paramos mažinimas šiame kontekste yra ypač skausmingas ir nepriimtinas. Finansavimo pokyčiai reikštų didžiulį iššūkį Lietuvos biudžetui ir turėtų neigiamą poveikį kaimo vietovėms“, - teigė žemės ūkio ministras.

Abu ministrai sutarė, kad BŽŪP finansavimas negali būti mažinamas. Priešingai , atsižvelgiant į visus naujus reikalavimus ūkininkams, jis turėtų būti didinamas. Kas tikrai turėtų būti mažinama - tai biurokratija.

Veterinarijos srityje pasiūlyta keistis afrikinio kiaulių maro kontrolės, priežiūros ir likvidavimo patirtimi ir informacija, saugios maisto gamybos kontrolės priemonėmis. Kipras taip pat pareiškė norą bendradarbiauti žemės ūkio mokslinių tyrimų srityje.

Susitikime su Kipro pramonės ir prekybos rūmų atstovais aptartos dvišalės žemės ūkio ir maisto produktų prekybos skatinimo perspektyvos. Siekiant sustiprinti dvišalius Lietuvos gamintojų ir Kipro importuotojų ryšius, sutarta ieškoti naujų galimybių bendradarbiauti.

„Mūsų maisto gamintojai ir įmonės yra labai suinteresuoti eksportuoti į Kiprą daugiau pieno, grūdų ir mėsos produktų. Siekiame didinti platų aukštos kokybės maisto produktų eksportą. Daugelis Lietuvoje gaminamų maisto produktų yra pripažinti tarptautiniu mastu ir labai gerai vertinami visame pasaulyje. Mes galime pasiūlyti ekologiškos produkcijos tikrąja to žodžio prasme“, - susitikime teigė žemės ūkio ministras.

Prekybos apimtis su Kipru užima nedidelę visos Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais dalį (iš viso 5,6 mln. eurų).

Vizitui baigiantis žemės ūkio ministras G. Surplys susitiko su vietos lietuvių bendruomene.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)