Į Delfi redakciją kreipėsi neseniai bedarbe tapusi vilnietė Eligija, kuriai kelias dienas nepavyko internetu užsiregistruoti UŽT ir įgyti bedarbio statusą.

Mergina šiuo metu guli ligoninėje, kurioje jai buvo atlikta operacija. Atsigavusi po jos Eligija pabandė internetu registruotis UŽT, tačiau vos pradėjus tai daryti naršyklės lange iššokdavo pranešimas, kad „ryšys su interneto svetaine nutrūko“.

Ji paskambino UŽT konsultacijų telefonu, kuriuo buvo nukreipta į alternatyvią UŽT svetainės versiją su registracijos forma. Tačiau kaskart ją užpildžius ir spaudžiant mygtuką „pateikti“, pasirodydavo klaidos pranešimas ir viską tekdavo pradėti iš naujo.

Dar kartą paskambinusi į UŽT ji išgirdo, kad tokiu atveju pildyti formos teks atvykti įstaigos padalinį. Paaiškinus, kad guli ligoninėje ir negali to padaryti, teko išklausyti tik apgailestavimų.

Visgi mergina nepasidavė ir į UŽT kreipėsi raštu, prašydama pateikti kokią nors kitą registracijos alternatyvą, tačiau tik sulaukė atsakymo su nuorodomis į taisykles, kurios numato tik dvi registracijos galimybes – internetu arba gyvai padalinyje.

„Nedarbo išmoką „Sodra“ pradeda mokėti tik po to, kai UŽT suteikia bedarbio statusą, o jį galima gauti tik tais dviem būdais. Tad dėl UŽT sistemų sutrikimo išmoką pradėsiu gauti keliomis dienomis vėliau, nei būčiau galėjusi“, – piktinasi Eligija.

UŽT atsiprašo

UŽT atstovė spaudai Milda Jankauskienė Delfi nurodo, kad penktadienio popietę registracijos internetu procedūra jau buvo visiškai atstatyta ir veikė.

„Šis sutrikimas buvo susijęs su trečiadienio vakarą įvykusiu tarnybinių stočių darbo sutrikimu Informacinės visuomenės plėtros komiteto valdomame informacijos centre. Užimtumo tarnyba atsiprašo visų klientų, kuriems galėjo kilti nepatogumų dėl laikinai sutrikusių paslaugų“, – teigia M. Jankauskienė.

Užimtumo tarnyba

Asmenys Užimtumo tarnyboje gali registruotis tiek internetu, tiek atvykę į klientų aptarnavimo skyrių, ir registracijos metu gali pateikti prašymą skirti nedarbo socialinio draudimo išmoką.

Teisę pretenduoti į šią išmoką turi asmenys, kuriems suteiktas bedarbio statusas ir atitinka kitas išmokos skyrimo sąlygas. Sprendimus dėl nedarbo draudimo išmokos skyrimo ir mokėjimo priima Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba („Sodra“).

„Bendrąja tvarka nedarbo socialinio draudimo išmoka pradedama mokėti nuo aštuntos po bedarbio statuso įgijimo dienos. Atkreipiame dėmesį, kad bedarbiams, gaunantiems ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros ar ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos socialinio draudimo išmoką, paskirtą iki bedarbio statuso įgijimo dienos, nedarbo draudimo išmoka pradedama mokėti ne anksčiau, negu baigiasi šių išmokų mokėjimo laikas“, – pažymi UŽT atstovė.

Masiniai sutrikimai

Delfi primena, kad trečiadienio vakarą sutriko Vyriausybės ir dalies ministerijų interneto svetainių veikla.

Nepasiekiamas tapo Vyriausybės interneto puslapis, apimantis ir ministerijų puslapius, išskyrus Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijų. Taip pat sutriko tokių valstybės institucijų kaip Policijos departamentas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), Valstybės duomenų agentūra interneto svetainių puslapiai.

Neveikė ir Prezidentūros interneto svetainė.

Norite pranešti naujieną ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)